REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Cilësia e vajit të ullirit varet nga disa faktorë agroekologjikë:
- Vendndodhja,
- Sasia e ujit,
- Kultivari,
- Vëllimi i prodhimit,
- Infektimi nga sëmundjet e dëmtuesit.
- Vendndodhja ka elementë përbërës, siç është toka, e cila mund të ketë strukturë të ekuilibruar, me kapacitet të mirë ujëmbajtës, florë e faunë të pasur, përmbajtjen e duhur të lëndës organike.
- Sasia e ujit të ujitjes dhe mikroklima, ku kjo e fundit duhet të karakterizohet nga mungesa e dimrave të ashpër dhe ngrica të hershme në vjeshtë dhe verëra të gjata, të nxehta e të thata.
- Kultivari, duhet mbajtur parasysh se cilësia e lartë nuk mund të realizohet me përzierjen e kultivarëve dhe se sasia e cilësia, pra aciditeti dhe aroma, varen shumë nga kultivari.
- Madhësia e prodhimit, një vëllim prodhimi i madh jep përqindje të ulët vaji për çdo ton prodhim të freskët, në krahasim me prodhimet e ulëta.
- Dëmtuesit dhe infektimi nga sëmundjet, si miza e ullirit, breshkëzat dhe kërpudhat, kanë ndikim të dukshëm në aciditetin dhe karakteristikat organoleptike të vajit të ullirit.
Faktorët teknologjikë që ndikojnë në cilësinë e vajit të ullirit janë:
- Praktikat e vjeljes
- Ruajtja e ullinjve deri në përpunim
- Vaji cilësor prodhohet në pikën e duhur të maturimit dhe frutat janë të shëndetshëm, pasi si përqindja e vajit edhe aciditeti i ullinjve rritet me maturimin e tyre.
- Ullinjtë nuk duhet të bien në kontakt me tokën ose të dëmtohen gjatë vjeljes
- Gjatë vjeljes nuk lejohet përdorimi i substancave kimike.
- Ullinjtë nuk duhet të lihen shumë kohë përpara presimit
- Ullinjtë duhet të transportohen në thasë (jo të bërë prej plastike) dhe jo të shtypur ose në kuti me vrima
- Për të marrë vaj ulliri të cilësisë më të lartë, ulliri duhet të përpunohet në të njëjtën ditë ose maksimumi pas dy ditësh
Faktorët e përpunimit që ndikojnë në cilësinë e vajit, kanë të bëjnë kryesisht me higjienën e impiantit përpunues, i cili duhet të pastrohet sistematikisht dhe tërësisht.
- Të gjitha pjesët e impiantit përpunues duhet të jenë prej çeliku të pandryshkshëm dhe ky impiant duhet të operojë në temperatura normale.
- Gjatë përpunimit duhet të eliminohen gjethet.
- Ullinjtë duhet të shplahen plotësisht me ujë të pijshëm.
- Temperatura e ujit nuk duhet të kalojë 30°C.
- Shtypësit metalike duhet të jenë prej çeliku të pandryshkshëm dhe të operojnë me shpejtësi të ulët.
- Rrahja duhet të bëhet me shpejtësi të ulët, në temperaturë maksimale 22°C.
- Gjatë ekstraktimit të vajit ushtrohet trysni, atëherë filtrat nuk duhet të jenë prej plastike dhe duhet të pastrohen plotësisht në intervale të rregullta.
- Uji i përdorur për centrifugim nuk duhet të tejkalojë temperaturën 26°C dhe duhet të jetë i cilësisë së mirë.
- Filtrimi, pllakat metalike duhet të pastrohen plotësisht në intervale të rregullta.
- Në prodhimin e vajit të ullirit organik nuk lejohet përdorimi i enzimave për qëllime ekstraktimi.
Faktorët e ambalazhimit që ndikojnë në cilësinë e vajit, kanë të bëjnë kryesisht me materialin ambalazhues, i cili duhet të jetë i përbërë nga xham i riciklueshëm.
- Shishet duhet të jenë me ngjyrë të errët ose jo të ekspozuara ndaj dritës së drejtëpërdrejtë.
- Ajri në majë duhet të zëvendësohet nga azoti.
- Ambalazhimi duhet të kryhet në temperaturë 20 - 28°C.
- Vaji i ullirit duhet të përbëjë minimalisht 90% të vëllimit.
Faktorët e depozitimit që ndikojnë në cilësinë e vajit të ullirit:
- Vaji i ullirit duhet të transportohet drejtëpërdrejt pas prodhimit, në depozitat për ruajtje.
- Depozitat e ruajtjes duhet të jenë prej çeliku të pandryshkshëm dhe të jenë të mbushura plot.
- Temperatura e dhomës së ruajtjes nuk duhet jetë e lartë.
Faktorët ekonomikë që ndikojnë në cilësinë e vajit janë:
- Transporti
- Ekspozimi i produktit
- Praktikat e vjeljes
Perfekt nga mënyra e të trajtuarit të teknologjisë,shkurtë e sakët
-Sotiraq bizhoti
Artikull shume I mire. Ka informacion te zgjeruar. Komplimente!
-Hyrie Poreshi
Një artikull me shumë vlera praktike, konçiz dhe i qartë.
-Vladimir