Prodhimi i vajit të ullirit organik cilësor




Përse duhet prodhuar vaj organik?

  • Garanton jo vetëm cilësi por dhe një siguri të lartë ushqimore.
  • Vaji organik prodhohet nga ullishtet organike të kultivuara në përputhje me standardet dhe metodat e prodhimit organik.
  • Organizata të veçanta kanë standardet e tyre për vajin e ullirit organik.
  • Vaji i ullirit organik përfitohet vetëm nga fryti i ullirit dhe përjashton çdo vaj nga ullinjtë e ekstraktuar nga tretës ose proceset e riesterifikimit dhe çdo përzierje me vajra të tjera.

Cilësia e vajit të ullirit organik varet nga:

  • Ullishta organike
  • Metoda e vjeljes
  • Përpunimi
  • Depozitimi
  • Ambalazhimi
  • Transportimi
  • Kushtet e tregtimit

Në ullishtet organike, rol të rëndësishëm luajnë:

  • Vendi
  • Mikroklima 
  • Metodat e kultivimit 
  • Ndikimi mjedisor 

Në përpunim, rol parësor ka:

  • ndikimi mjedisor
  • i kushtohet rëndësi cilësisë organoleptike dhe asaj kimike.

Cilësia gjykohet nga:

  • Aciditeti (nga acidi oleik) (kimik),
  • Aroma (organoleptike)
  • Vlerat ushqyese (përmbajtja e substancave të dëmshme, mbetjet e pesticideve, metalet e rënda).

Aciditeti i vajit të ullirit varet nga: 

  • Koha e vjeljes,
  • Kultivari i ullirit
  • Cilësia e ullinjve
  • Koha e përpunimit.

Aroma e vajit të ullirit ndryshon nga:

  • Vendndodhja e kultivimit
  • Kultivari
  • Cilësia e ullinjve
  • Metoda e vjeljes.

Ngjyra e vajit të ullirit nuk është tregues i cilësisë. Ajo varet:

  • Nga kultivari
  • Zona klimatike e kultivimit
  • Pjekuria e frutit
  • Kushtet fizike të frutit në kohën e vjeljes
  • Metodat e përpunimit dhe trajtimit.

Vajrat e ullirit të cilësisë së mirë, zakonisht kanë ngjyrë të verdhë të çelur në të gjelbër. Vaj ulliri i virgjër me "presim të ftohtë" është ai i shtypur mekanikisht, pa përdorur nxehtësi. Vaji i ullirit me presim të ftohtë është produkt natyror.

Shkalla e vajit të ullirit të virgjër (duhet të emertohen në etiketë):

Ekstra (Ekstra Vergine). 

  • Vaji ekstra duhet të ketë maksimum aciditeti oleik prej më pak se 1% të peshës.
  • Vaji është i pastër i papërzier nga ullinj të cilësisë më të lartë.
  • Shija dhe aroma duhet të jenë të përsosura.

Fin (Vaj ulliri i virgjër). 

  • Vaji Fin duhet të ketë  maksimum aciditeti oleik prej më pak se 1.5 % të peshës.
  • Shija dhe aroma duhet të jenë të përsosura.

I zakonshëm 

  • Vaji i zakonshëm ka maksimum aciditeti prej më pak se 3.3 % të peshës.
  • Shija dhe aroma duhet të jetë e mirë.

Vaji i ullirit organik në treg është kryesisht vaj ulliri ekstra i virgjër. 

Standardet Ndërkombëtare të Vajit të ullirit (IOOC) për vajin e ullirit ekstra të virgjër  janë: 

  • Aciditeti (aciditeti maksimal oleik prej më pak se 1 % të peshës)
  • Oksidimi: Vlera perokside (vlera perokside maksimale prej më pak se 20)
  • Përthithja në spektrin ultravjollcë: Përthithja maksimale 0.25 në 270 nm; maksimale më pak se 0.01
  • Ngjyra: Tipike për kultivarin dhe zonën
  • Aroma: E mirë , Mëse 7 në testin e panelit
  • Maksimumi prej 0.2 % lagështi.

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë Çfarë ndikimi kanë faktorët agroekologjikë, teknologjikë, faktorët e përpunimit,ambalazhimit, depozitimit dhe ekonomike në cilësinë e vajit? 



Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

KOSITJA DHE MANIPULIMI I JONXHËS

Çfarë duhet të mbani parasysh gjatë kositjes?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË JONXHËS

Para se të filloni kultivimin e jonxhës, ju rekomandojmë të mbani parasysh se...

Lexo më shumë

RËNDËSIA E JONXHËS SI USHQIM PËR BLEGTORINË

A e dini se nga përmbysja e një hektari jonxhë ju i keni siguruar tokës rreth 120 kv lëndë organike?

Lexo më shumë

Kontrolli i sëmundjeve kryesore në agrume

Sëmundjet e agrumeve shkaktojnë dëme të konsiderueshme si në aspektin sasior ashtu dhe në aspektin cilësor.

Lexo më shumë