TË USHQYERIT E DHIVE




Dhitë janë kafshë që konsumojnë “pa naze”, ato shfrytëzojnë mirë burimet e ushqimeve duke i shndëruar ato në vlera ushqyese përmes qumështit dhe mishit, që vlerësohen për cilësitë e tyre e sidomos “yndyrën e mirë”. Dhitë konsumojnë çdo gjë të ngrënshme që ju ofrohet, por ju duhet të mbani parasysh disa parime lidhur me të ushqyerit e tyre:

  • Dhitë përshtaten me lloje të ndryshëm ushqimesh krahasuar me kategori të tjera si gjedhi apo delet;
  • Nëse ju ofroni bar të thatë cilësor në racionin ushqimor, atyre do t’ju nevojitet më pak koncentratë;
  • Mos i ushqeni dhitë me sasi të mëdha koncentrate, pasi kjo do të sjellë disa probleme me shëndetin e tyre;
  • Shfrytëzimi efiçent i barit të thatë bëhet në grazhde të përshtatëshme për dhitë;
  • Sasia dhe cilësia e ushqimit gjatë periudhës së tharjes ndikon në ecurinë e dhisë dhe kecave përgjatë vitit në vijim;
  • Shmangni dhjamosjen e dhive në fazat e fundit të laktacionit, pasi kjo do të shkaktojë probleme me pjelljen dhe sëmundje metabolike bashkëshoqëruese;
  • Kujdes mos i ofroni tufës ushqime të prishura dhe të mykura, pasi ato shkaktojnë dëme me pasoja fizike për kafshën dhe ekonominë e fermës.
  • Ndryshimin e racionit ushqimor sipas fazave duhet ta bëni në mënyrë graduale, duke ju dhënë bakterieve në rumenin e tyre kohën e mjaftueshme për adoptim;
  • Në dietën e tyre shtoni blloqe minerale e vitaminike;
  • Krahas ushqimit sigurojini çdo ditë ujë të bollshëm, të pastër e të freskët.

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për Kërkesat e Dhive për Ushqim. 

Data e publikimit: 15/10/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET AUTOKTONE TË SPECIT

Keni interes të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre? Kërkoni të njiheni me vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË AGULIÇES

Aguliçja (latinisht Primula officinalis) është bimë barishtore shumëvjeçare që rritet e lartë 10 - 30 cm. Aguliçja është ndër lulet e para që lulëzon para ardhjes së pranverës. Emri vjen nga fjala latine “primus”, që do të thotë “i parë”. Lulëzon në periudhën prill-maj.

Lexo më shumë

VJELJA DHE THARJA E AGULIÇES

Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË QIQRËS

Cilat janë vlerat e qiqrës?

Lexo më shumë