REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Patatja është me origjinë nga zona e Andeve e Amerikës Qendrore. Ajo është sot ndër bimët më të përhapura në shumë vende të botës. Në vendin tonë sipërfaqja dhe rendimenti mesatar i patates ka ardhur nga viti në vit duke u rritur duke realizuar një rendiment mesatar rreth 145 kv/ha. Në fermerë të veçantë janë marrë rendimente të larta 400-800 kv/ha.
Përse patatja verore meriton të përhapet më shumë në vendin tonë?
Kjo sepse:
Ka katër përparësi ose përfitime të cilat janë:
Cilat janë tre rregullat për mbjelljen e patates në verë?
Në mënyrë që mbjellja verore e patateve të japë një rezultat pozitiv, duhet të ndiqen rregullat e mëposhtme:
Nëse plotësohen të gjitha kushtet, patatet e mbjella në qershor-korrik do të japin një prodhim të kënaqshëm nga mesi i vjeshtës.
Cilat janë kërkesat e patates për klimën, tokën dhe parabimën ?
Patatja është bimë që kërkon ngrohtësi në të gjitha fazat e zhvillimit dhe ka nevojë për shumë diell. Nevojat më të mëdha për dritën dhe temperaturën, patatja e kërkon në fazën e frutifikimit dhe të rritjes së kokrrave.
Kujtesë për kultivuesit e patates verore!
Hijezimi në çdo fazë të zhvillimit të bimës, ndikon keq në rritjen normale të frutave, rendimentin dhe cilësinë e zhardhokëve. Prandaj nuk këshillohet mbjellja në mes rreshtave të bimëve të tjera. Në mungesë të lagështirës në fazën e rritjes së kokrrave, bima për të ruajtur bilancin hidrik në trupin e saj, duke mos i dhënë ujin dhe lëndët ushqimore zhardhokut, por e shfrytëzon për veten e saj.
Mbjellja verore, është masë teknike e rëndësishme, për realizimin e prodhimit në muajin nëntor dhe sidomos për sigurimin e farës për të furnizuar zonën bregdetare dhe atë të ftohtë. Përveç kësaj “fara” e prodhuar nga mbjelljet verore është me cilësi më të mira prodhuese dhe pa degjenerim.
E rëndësishme është se përdorimi i “farës” së patates, të ardhur nga mbjelljet e periudhës janar-maj, për prodhim në periudhën korrik-nëntor, kërkon së pari, thyerjen artificialisht të periudhës së qetësisë së saj dhe së dyti të mbillet në kushte të ujitshme. Periudha e qetësisë konsiderohet si masë emergjente, duke përfshirë edhe rrezikun për dëmtimin e një sasie fare. Metodat e mëposhtme mund të japin më shumë apo më pak rezultate të favorshme dhe të dis-favorshme.
Rindite, është një përzierje e etilen dikloride dhe karbon tetraklorid (raporti 7:3:1). Thasët e mbushur me farë patate, të pjekura plotësisht (nuk u zhvishet lëkura) dhe të pastra nga sëmundjet, vendosen në një dhomë të mbyllur pa qarkullim ajri.
Rindite përdoret me dozë, 1.1 cc për kg tubera. Temperatura në dhomë duhet të jetë 24°C. Pas 24 orësh dhoma ajroset dhe mbahet me lagështirë të lartë ajrore dhe temperaturë mbi 20°C. Pas 5-7 ditësh fara është gati për mbjellje. Rendite është preparat kimik shumë i dëmshëm për shëndetin e njeriut.
Tuberat e prerë të farës duhet të zhyten, për 10 minuta, në një tretësirë 2-10 cc acid giberilik. Pastaj tuberat vendosen në lagështirë të lartë ajrore, me temperaturë mbi 20°C dhe ndiqet ecuria e bulëzimit.
Kjo metodë konsiston në vendosjen e tuberave të farës, për tre ditë në temperaturë rreth 20°C në një dhomë pa qarkullim ajri. Doza e përdorimit është 12.5-25 ml (S2C) për 1 m3 vëllim dhome. S2C është helmues, i djegshëm e shpërthyes.
Një metodë e mirë e bulëzimit të farës së patates është mbajtja e saj në kushte të temperaturës 15-20°C dhe lagështirë të lartë ajrore 80-90% të vendit të vendit të vendosjes që mund të jetë rërë, apo gropa në hi druri ose tallash druri. Pas 21 ditësh fara e bulëzuar e patates është gati për mbjellje.
Në cilat toka shkon më mirë patatja?
Patatja, ka kërkesa të larta për tokën. Pëlqen tokat e lehta ranoargjilore, aluvionale dhe ato torfike, me pH 4.5-7.5. Gjendja fizike e tokës luan rol të rëndësishëm. Ajo duhet të jetë e shkrifëruar thellë, e përshkrueshme nga uji, ajri dhe ngrohtësia, që të zhvillohen më mirë sistemi rrënjor, stolonet dhe tuberat. Për të krijuar këtë gjendje të tokës, merr rëndësi të madhe, përgatitja e saj. Sistemi i punimit të tokës varet nga përbërja e mekanike, kushtet klimaterike dhe parabima.
Të realizosh një rritje të mirë e të shpejtë të bimëve, tuberat “farë”, duhet të mbillen në kushte të lagështirës së mjaftueshme të tokës.
Shtrati i farës nuk duhet të jetë plisor, sepse humbet shpejt lagështinë dhe thahet. Gjithashtu, shtrati duhet të jetë i thellë, i shkrifët, që të përshkohet lehtë nga sistemi i dobët rrënjor i bimës së patates. Punimet, duhet që të kryhen në kohën e duhur, toka të ketë lagështirë të përshtatshme dhe gjatë punimit të “derdhet” plotësisht. Nëse toka është shumë e lagësht duhet pritur dhe nëse është e thatë, ujitet.
Përgatitja e shtratit të përshtatshëm të mbjelljes, krijon mundësi që pas mbjelljes së tubereve “farë”, të bëhet mbirje uniforme dhe punimet e mëvonshme si prashitjet dhe mbushjet të kryhen të plota dhe cilësore.
Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë patates?
Patatja jep rendimente të larta, kur mbillet pas drithrave ose bishtajoreve. Mund të shkojë edhe pas perimeve me përjashtim të domates dhe patëllxhanit. Mbillet edhe pas livadheve. Kur mbillet pas jonxhës duhet patur kujdes të kryhet punimi i thellë i tokës dhe largimi i plotë i rrënjëve, të cilat, në të kundërt, mund të mbijnë dhe të bëhen pengesë për zhvillimin e patates. Patatja është parabimë shumë e mirë për të gjitha kulturat bujqësore, sidomos për drithrat sepse e le tokën të pastër nga barërat e këqija dhe të pasur me lëndë ushqyese.
SI DUHET TË PËRGATITET TOKA PËR MBJELLJEN E PATATES?
Për përgatitjen e tokës për mbjelljen e patates duhet të kemi parasysh këto specifika të saj:
Në tokat argjilore, punimi i tokës kryhet, porsa toka lirohet nga parabima. Ky plugim kryhet në thellësinë 31 – 35 cm. Për tokat e lehta, plugimi kryhet, në thellësinë 26 – 30 cm.
Frezimet ose diskimet, duhet të bëhen në 4 – 7 ditë para mbjelljes së farës, deri sa toka të vijë në gjendje të mirë për mbjellje.
Pas punimit dhe frezimit të sipërfaqes së tokës, është e domosdoshme të përgatitet i gjithë sistemi i kanaleve kulluese dhe vaditëse.
Sasia e plehërave organike dhe kimike që përdoren në një sistem plehërimi të patates, varet nga pjelloria e tokës dhe nga rendimenti i pritshëm për njësi të sipërfaqes tokës së mbjellë me patate.
Raporti N:P:K është 1.8 : 1 : 2.5. Kultura e patates reagon mirë ndaj plehut organik dhe sidomos kur përdoret në masën 250 – 300 kv/ha. Për t’u orientuar më mirë me dozat dhe mënyrën e plehërimit të patates sipas llojeve të ndryshme plehrash, duhet të kihet parasysh se për një rendiment me 300 – 400 kv/ha patate duhen kombinuar mirë plehu organik me plehrat azotike, potasike, fosforike, magneziale etj.
Si përcaktohet sasia e plehrave që duhen përdorur tek patatja?
Për të prodhuar 10 kv prodhime të freskëta patate, kërkohen 3 kg fosfor ( P2O5 ), 7.5 Kg potas ( K2O ), dhe 5.3 kg azot ( N2O ) të shprehura në lëndë aktive.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Mbjellja dhe kultivimi i patates verore.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Përse ka rëndësi përhapja e Gojy berry në vendin tonë ?
Lexo më shumëNjë nga faktorët që çon në uljen e cilësisë së prodhimit bimor, është edhe abuzimi me përdorimin e tepërt të plehrave kimike dhe kryesisht ato azotike. Ndër kulturat më të ndjeshme në këtë drejtim, janë perimet e sidomos ato gjethore.
Lexo më shumëSpinaqi i Zelandës së Re ka kërkesa klimatike e tokësore më të larta në krahasim me spinaqin e zakonshëm.
Lexo më shumëCilat janë kërkesat e qepës për klimën, tokën dhe parabimën?
Lexo më shumë
la6jye
-🌍 Hello World! https://national-team.top/go/hezwgobsmq5dinbw?hs=bbd33ae2a56bdf0c04fe7587b2cc11d2 🌍