Vjelja e frutave bëhet në varësi të destinacionit te përdorimit të tyre.
Pjekuria e frutave klasifikohet në dy kategori:

Në pjekjen fiziologjike fruti arrin të gjitha vlerat ushqimore dhe madhësinë fizike. Farat arrijnë fazën e pjekjes së plotë të tyre (marrin ngjyrën kafe të errët). Në këtë periudhë bishti i frutit shkëputet lehtë.
Ne pjekjen tregtare, fryti ka arritur te vlerat më të mira për t'i qëndruar transportit, ambalazhimit dhe manipulimit për treg.

Vjelja e frutave për konsum të freskët

Frutat duhet të jene në pjekjen për konsum, d.m.th. frutat të kenë marre pjekurinë, ngjyrën dhe shijen e duhur. Vjelja duhet të bëhen vetëm me dorë. Për këtë qëllim është e detyrueshme të përdoren kosha, shporta dhe lloje të tjera ambalazhi me qëllim që frutat e vjela të mos dëmtohen gjatë procesit te marketimit. Pas mbledhjes së frutave bëhet pastrimi dhe seleksionimi i tyre duke eliminuar frutat e shtypura, të tejpjekura dhe ato të pa pjekurat mirë dhe i vendosen nëpër ambalazhe kartoni apo plastike të posaçme me kapacitete të ndryshme sipas standardeve përkatëse. Përqindja e sheqerit përcaktohet me refraktometër dhe duhet të jetë 11 -12%.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cilat janë disa nga sëmundjet kryesore të ftoit dhe Masat e parandalimit dhe kontrollit?
Lexo më shumë
Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.
Lexo më shumë
Kur është koha e korrjes së rozmarinës?
Lexo më shumë
Çfarë duhet të bëni me farat e lulediellit pas korrjes?
Lexo më shumë