Vjelja e qiqrës është më e lehtë se e bimëve të tjera bishtajore, sepse bishtajat e saj kanë pjekje të njëkohshme dhe kur piqen nuk hapen e të bien në tokë. Për këtë arsye, vjelja bëhet kur bishtajat dhe kokrrat në to janë pjekur. Në varësi të kushteve të motit, qiqrat janë gati për t'u korrur në 85 deri në 100 ditë pas mbjelljes, në fund të verës.
Në rastet kur i përgatisni si fasule mund t'i korrni kur bishtajat janë ende të vogla dhe jeshile.
Mënyra më e zakonshme e vjeljes së tyre është të presësh që gjethet të thahen dhe të nxihen, pastaj të shkulni të gjithë bimën.
Bimët çohen në lëmë dhe lihet të thahen derisa bishtajat të fillojnë të çahen. Pastaj me metoda të ndryshme bëhet shirja. Ajo mund të realizohet me rrahje me shkop, shkelje me traktor me goma apo shirje me kombajnë. Pas shirjes bëhet pastrimi dhe tharja e plotë në 14% lagështi. Përpara se të magazinohen për ruajtje, qiqrat duhet të trajtohen për të vrarë çdo insekt dhe vezët e tyre. Rendimentet mesatare të saj janë 7 – 12 kv/ha.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Aronia është një superfrut i shëndetshëm, që ofron sasi jashtëzakonisht të lartë të vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe fitonutricientëve të tjerë.
Lexo më shumëKorrja e aronias zakonisht bëhet në gjysmën e dytë të gushtit. Data e saktë e korrjes varet nga varieteti, kushtet e motit të vitit dhe mund të ndryshojë me dy javë.
Lexo më shumëKeni interes të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre? Kërkoni të njiheni me vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal?
Lexo më shumëAguliçja (latinisht Primula officinalis) është bimë barishtore shumëvjeçare që rritet e lartë 10 - 30 cm. Aguliçja është ndër lulet e para që lulëzon para ardhjes së pranverës. Emri vjen nga fjala latine “primus”, që do të thotë “i parë”. Lulëzon në periudhën prill-maj.
Lexo më shumë