Kontrolli i kancerit bacterial në ulli është nga sëmundjet më të përhapura të ullirit në vendin tonë dhe sjell dëme të mëdha.
Përse duhet kontrolluar kanceri bacterial në kulturën e ullirit?
Ecuria biologjike
Shenjat e sëmundjes
| Shenjat përfaqsohen nga gale (tumore) tipike të izoluara ose në raste të prekjeve të rënda, të bashkuara, në formë sferike, me diametër që ndryshon nga disa mm deri në disa cm. | ![]() |
| Në fillim janë me ngjyrë të gjelbërt dhe me sipërfaqe të lëmuar e më vonë merr ngjyrë gri e më pas kafe, me sipërfaqe të ashpër dhe konsistencë drunore. | ![]() |
| Tumoret mund të jenë të pranishme në gjethe, bishtat e gjetheve, si dhe më rrallë mbi fruta. | ![]() |
Dëmi
Dëmi i shkaktuar nga tuberkulozi është në varësi të sasisë së degëve të infektuara, i cili shkakton:
Frutat në degët e infektuara janë të idhta dhe japin një vaj të nje cilësie të keqe.
Kontrolli i patogjenit
Masat e kontrollit
Kujdes! Të bëhet së paku një trajtim giatë vjeshtës, periudhë në të cilën ka rënie më të madhe gjethesh dhe gjatë dimrit kur është rreziku më i madh për ngrica.
| Faza fenologjike | Faza e qetësisë |
| Ndërhyrje suplementare |
|
| Lëndët aktive ndihmëse dhe metoda të tjera | Përberjet me bazë bakri |
| Shënime | Këshillohet të dezinfektohen plagët e rënda të shkaktuara nga heqja e tumoreve, ose nga prerja e degëve kryesore, ose lezionet e shkatuara nga breshëri me paste bordoleze të koncentruar. Limiti maksimal i lejuar i bakrit për hektar është 6 kg/vit. |
Etiketat: Teknologjia_e_ prodhimit, Këshilla_për_inpute, Këshilla_për_rritjen_e_efikasitetit, Këshilla_për_rritjen_e_sasisë,
Këshilla_për_rritjen_e_cilësisë, Rregulloret_e_cilësisë, Krasitja, Trajtimi_i_sëmundjeve, Parandalimi_i_sëmundjeve, Ulliri
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë
Çfarë shërbimesh i kryhen gështenjës pas mbjelljes?
Lexo më shumë