Ndikimi i bujqësisë urbane në benefitet sociale




                                                                             REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Çfarë është Bujqësia Urbane?

Agrikultura, bujqësia ose kopshtaria urbane është kultivimi, përpunimi dhe shpërndarja e ushqimit brenda ose përreth zonave urbane. Ndërsa agrikultura urbane mund të përfshijë gjithashtu blegtorinë, akuakulturën, agropylltarinë, bletarinë urbane dhe hortikulturën, ne do i shohim ato gjithashtu si një mënyrë për të ushqyer trupin si dhe shpirtin.

Si e mbështet komunitetin Bujqësia Urbane?

Bujqësia urbane është më shumë se thjesht një mënyrë për t'u lidhur me fqinjët dhe për të ruajtur hapësirat e gjelbra. Bujqësia urbane rrit aksesin në prodhime të shëndetshme, të përballueshme, të freskëta dhe u ofron komuniteteve mundësi për të mësuar rreth ushqyerjes dhe rritjes së ushqimit. Ai inkurajon komunitetin të dijë se nga vjen ushqimi, si rritet dhe të lidhet me njerëzit që e kultivojnë atë!

Përfitimet e shumta të Kopshteve të Komunitetit

Kopshtet e komunitetit mund të zbusin disa nga problemet që mundojnë zonat urbane. Ato mund të jenë një shtesë e dobishme për shumë komunitete duke rritur disponueshmërinë e ushqimeve me vlera ushqyese, duke forcuar lidhjet e komunitetit, duke reduktuar rreziqet mjedisore, duke reduktuar kilometrat e ushqimit dhe duke krijuar një sistem më të qëndrueshëm.

Kopshtet e komunitetit mund të ndihmojnë në reduktimin e ndikimeve negative mjedisore duke promovuar bujqësi të qëndrueshme; reduktimin e kostove të transportit të ushqimit dhe reduktimin e rrjedhjes së ujit. Njerëzit, bimët dhe kafshët mund të përfitojnë të gjithë nga bujqësia urbane pasi ajo krijon habitate dhe përmirëson ekologjinë e zonës.

Funksionet e bujqësisë urbane

Ndër funksionet kryesore të bujqësisë urbane mund të veçojmë:

  • Sociale: Promovon pjesëmarrjen e qytetarëve në kopshtari.
  • Mjedisore: Promovon mbirëmatjen e qytetit dhe praktikat ekologjike.
  • Peizazhi i qytetit: Rindërton godinat e braktisura ose të dëmtuara.
  • Shëndetësore: Promovon ushqimin e shëndetshëm
  • Ekonomike: Krijon punë në komunitet si dhe vetë-konsumim.

Benefitet e fermave urbane

Ndër benefitet kryesore mund të përmendim:

  • Rrit prodhimin e ushqimeve bazë të freskëta dhe cilësore.
  • Përmirësoni peizazhin përmes teknikave të qëndrueshme.
  • Ndihmoni qytetarët të përfshihen në projektet e zhvillimit lokal.
  • Lejon uljen e niveleve të ndotjes në zonat e banuara.
  • Përjashton varësinë absolute nga zinxhirët e prodhimit dhe shpërndarjes.

Ndikim pozitivisht në mikroklimën urbane

Rreth 50% e popullsisë së botës jeton në një mjedis urban.

Sipas një studimi që kombinon të dhënat demografike, përgjigjet e intervistës dalëse dhe informacionin e vendndodhjes gjeografike të ofruar nëpërmjet u zbulua që: 

  • Kopshtaria në shtëpi shoqërohet me mirëqenie të lartë emocionale, e ngjashme me ecjen me biçikletë dhe ecjen e thjeshtë.
  • Kopshtaria e perimeve shoqërohet me mirëqenie më të lartë emocionale sesa kopshtaria dekorative;
  • Kopshtaria shtëpiake është i vetmi aktivitet në këtë studim ku gratë dhe njerëzit me të ardhura të ulëta raportuan mirëqenie emocionale më të lartë se burrat dhe ata me të ardhura më të larta;
  • Mirëqenia emocionale gjatë kopshtarisë kur zhvillohet vetëm në shtëpi nuk është e ndryshme nga zhvillimi i saj me dikë tjetër.

Studiuesit thonë se këto gjetje tregojnë se si kopshtaria urbane mund të përmbushë qëllimet e planifikimit të një qyteti. Mund ta bëjë këtë duke krijuar një qytet më të jetueshëm, si një faktor në adresimin e sigurisë ushqimore në zonat urbane dhe duke përmbushur objektivin e 11-të të zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara për t'i bërë qytetet më gjithëpërfshirëse, elastike dhe të qëndrueshme.

Ky studim paraqet që planifikuesit dhe drejtuesit e qytetit duhet të përfshijnë kopshtarinë e perimeve, veçanërisht në shtëpi, midis standardeve të tjera më të zakonshme të jetesës që konsiderojnë qytetet, të tilla si infrastruktura e çiklizmit dhe ecjes.

 

Data e publikimit: 23/06/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET AUTOKTONE TË DOMATES

Jeni të interesuar të njheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre?

Lexo më shumë

NJOLLAT BAKTERIALE NË DOMATET E SERRËS (Pseudomonas Syringae pv tomato)

Mënyra e vetme e luftimit të kësaj sëmundje është parandalimi i saj

Lexo më shumë

VIRUSI TSWV NË PERIMET E SERËS

Virusi TSWV është një virus shumë i rrezikshëm dhe prezent në vendin tonë që prek kryesisht domaten dhe specin.

Lexo më shumë

Kanceri bakterial (Cmm) në domate

Kanceri Bakterial është një sëmundje shumë e rrezikshme e domates që shkaktohet nga Clavibakter Michiganensis (Cmm)

Lexo më shumë