REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Ngrohja (djegia) e barit të thatë ul cilësinë e tij sikurse dhe krijon rrezikun e zjarrit në vend-ruajtje. Kur temperatura e barit arrin në nivelin rreth 50°C, vlerat e tij ushqyese dhe tretshmëria ulen në nivele të pakthyeshme.
Por, cilat janë nivelet e rrezikshme të temperaturave dhe ndikimi i tyre mbi cilësinë e barit?
Cilësia e barit ka një efekt të padiskutueshëm mbi mirëqenien e kafshëve. Cilësia e tij është tërësisht e lidhur jo vetëm me sasinë, por edhe me cilësinë e qumështit. Kafshët përgjithësisht kanë një tolerancë të ulët ndaj cilësisë së ushqimit, ndaj cilësia është e lidhur tërësisht me fitimin në fermë. Mjafton t’ju rikujtojmë se nga ngrohja (djegia) e barit humbjet në peshën e ballave mund të arrijnë nga 18% deri në 30%, në varësi kjo nga pasha e ballave si dhe përbërja e barit (bar jonxhe ku efekti i humbjes është më i vogël, ose bar livadhi ku efekti i humbjes është më i madh).
Ndaj, mbani parasysh: Mos i ushqeni lopët me ushqime të nxehta. Lopët e pëlqejnë ushqimin e tyre sa më të freskët!
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë lidhur me Si të përballojmë problemet që shfaqen nga ngrohja (djegia) e ushqimeve.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cilët faktorë ndikojnë në ngrohjen (djegien) e barit të jonxhës dhe barit të livadhit?
Lexo më shumëCfarë mund të bëni me barin e dëmtuar?
Lexo më shumë