Bima e arrës preket nga një sërë sëmundjesh, por më të rëndësishmet janë si mëposhtë:
Antraknoza Gnomonia leptostyla - Simptomat
Lezionet kafe në të zeza në gjethe, bishtat e gjetheve, lastarë dhe/ose lëvozhgë, të cilat zbehen drejt qendrës dhe mund të rrethohen nga një aureolë klorotike;
Njollat bashkohen dhe formojnë njolla të mëdha nekrotike, të vendosura zakonisht afër skajeve të gjetheve;
Menaxhimi i sëmundjes
Kontrolli i antraknozës, mbështetet në aplikimin e spërkatjeve të përshtatshme me fungicide;
Praktikat kulturale ndihmojnë në uljen e ashpërsisë së sëmundjes dhe përfshijnë:
heqjen e mbeturinave të gjetheve nga bimët përreth,
shmangien e lagies së gjetheve gjatë ujitjes,
krijimin e hapësirave adekuate midis pemëve, për të rritur qarkullimin e ajrit dhe aplikimin e plehrave azotike në pranverë, për të vonuar pjekurinë e gjetheve, për të reduktuar zhvillimin e lezioneve.
Kalbëzimi i rrënjës nga Armillaria mellea - Simptomat
Gjethe të vogla, të zbardhura, të cilat bien herët;
Tharje e degëve;
Tharje e gjithë bimës;
Në bazën e trungut shfaqen kërpudha me kapele me ngjyrë mjalti
Menaxhimi
Armillaria mellea nuk mund të kontrollohet në mënyrë efektive,
Bimët e sëmura ose të thara, duhet të shkulen dhe hiqen;
Mbjellja e nënsharteve rezistente është metoda më efektive për parandalimin e sëmundjes
Hiri Phyllactinia guttata - Simptomat
Njolla të vogla të bardha si pluhur në gjethe dhe fruta;
Njolla të përhapura që mbulojnë të gjithë gjethen;
Gungat e madhësive të ndryshme në rrënjë dhe kurorën e rrënjës poshtë vijës së tokës;
Gungat rriten herë pas here në trung; ato janë fillimisht fryrje me ngjyrë të hapur të cilat rriten dhe errësohen; ato mund të jenë të buta dhe sfungjerore ose të forta; nëse fryrja është e rëndë dhe rrethon trungun, atëherë pemët e reja dobësohen për shkak të ngushtimit të indit vaskular; pemët mund të ndërpresin rritjen dhe rrallë herë thahen.
Bakteri hyn në bimët pritëse përmes plagëve dhe bën që qelizat bimore të shumohen dhe qelizat të jenë të padiferencuara, duke çuar në formimin e fryrjes (gungës).
Menaxhimi
Mbillni pemë në toka të kulluara mirë;
Shmangni plagosjen e bimëve sa më shumë që të jetë e mundur;
Plagët e freskëta trajtohen me një agjent biokontrolli (Agrobacterium radiobacter K84), nëse është i disponueshëm, për të parandaluar kolonizimin e bakterit.
Njollosja bakteriale e arrës, Xanthomonas arboricola pv. juglandis - Simptomat
Njolla të vogla, si të njomura me ujë në frutat e papjekur, të cilat errësohen dhe zmadhohen me shpejtësi;
Gjatë motit të lagësht shfaqet eksudati bakterial;
Nëse infeksioni ndodh para ngurtësimit të guaskës, atëherë bërthamat tkurren;
Infeksionet që ndodhin më vonë mund të shkaktojnë njollosje dhe në bërthamë, por ato zakonisht nuk e prekin bërthamën.
Lastarët e rinj preken dhe në to formohen lezionet që rrethojnë lastarin;
Në lëvoren e pemës formohen lezione;
Lezionet në gjethe janë me ngjyrë kafe me një perimetër jeshil-verdhë;
Lezionet e gjetheve bashkohen për të formuar zona të mëdha nekrotike.
Bakteret dimërojnë në sythat e fjetur;
Pas çeljes së sythave vitin e ardhshëm, bakteret infektojnë gjethet dhe frutat e reja përreth;
Shfaqja e sëmundjes favorizohet nga periudha me mot të lagësht.
Menaxhimi
Metoda kryesore e kontrollit të Njollosjes bakteriale, është aplikimi i baktericideve që përmbajnë bakër si përzierja Bordeleze;
Baktericidet duhet të aplikohen çdo 7-10 dite për të mbrojtur rritjet e reja gjatë periudhave me mot të lagësht.
Si rregull, traditë, në vendin tonë ka qenë që vjelja të fillojë kur frutat e para fillojnë e bien në tokë. Gjithashtu në praktikë si metodë për vjeljen e frutave të arrës është shkundja me shkopinj të gjatë (purteka) dhe mbledhja e frutave në tokë me dorë. Kjo metodë konsiderohet e rrezikshme pasi dëmton sythat prodhues dhe lëvoren e pemës. Gjithashtu edhe pastrimi nga sharku bëhet me dorë.
KULTIVARËT KRYESORË TË ARRËS TË PËRHAPURA NË VENDIN TONË
Përcaktimi i kultivarit merr rëndësi sepse në bazë të karakteristikave të tokës, lartësisë mbi nivelin e detit, temperaturës mesatare vjetore, lagështirës (reshjeve) e faktorë të tjerë, ne përcaktojmë se cili kultivarë është më i përshtatshëm për tokën dhe zonën ku do të ngremë pemëtoren e arrës.