Sëmundjet e patëllxhanit, parandalimi dhe luftimi




                                                                             REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Nematoda e nyjeve rrënjore
Nematoda e nyjes rrënjore shkaktohet nga një parazit (Meloidogyne incognita, M. javanica, M. arenaria) i ngjashëm me krimbin e rrumbullakët. 

Nematoda

Simptomat e kësaj sëmundje janë:

Përdorimi i fidanëve të shartuar me nën-shartesë e ul në mënyrë të ndjeshme mundësinë e prekjes nga nematoda. Gjithashtu edhe përdorimi i nematocideve të ndryshëm dhe zgjedhja e varieteteve rezistentë ndaj kësaj sëmundjeje.

Fuzarioza (Fusarium oxysporum) në patëllxhan, simptomat fillestare i manifeston si zbehje të ngjyrës së bimës dhe bllokim i kapilarëve të bimës. Duke qenëse, kjo lloj sëmundje kërpudhurore jeton në tokë dhe në mbeturina për shumë vite, rekomandohet dezinfektimi i tokës dhe mbajtja e saj e pastër nga mbeturinat e bimëve të vjetra. 

Fuzarioza

KONTROLLI

Rekomandohet banjëzimi i fidanit përpara mbjelljes me Folicur 50ml dhe Previcur Energy 300 ml për 1000 m².

Tripsi është një insekt i cili dëmton bimën e patëllxhanit duke pickuar frutat, lulet dhe gjethet. Bima mund të humbasë ngjyrë dhe mund të thahet. Shumë specie të tripsit janë transmetues të “Tospoviruses”

Tripsi

 Shenjat e para të tij janë:

  • shirita të argjendtë në gjethe;
  • gjethe dhe fruta të deformuara;
  • zhvillim i dobët vegjetativ i bimës.

Mënyrat e parandalimit:

Hiri (Leveillula Taurica) është një sëmundje kërpudhore dhe simptomat e tij janë njolla ngjyrë gri mbi sipërfaqen e gjethes. Sporet e hirit shfaqen kryesisht në ambiente me lagështi dhe temperatura të larta por, edhe në kushtet normale të bimës. Në fillim shfaqet tek gjethet e vjetra dhe pastaj kalon tek gjethet e reja.  Kjo sëmundje mund të cojë deri në tharje të parakohshme të gjethes. Hiri ul prodhimtarinë dhe cilësinë e frutit. 

Hiri

KONTROLLI:

  • Pastrimi i serrës nga barishtet dhe bimët e vjetra
  • Përdorimi i pesticideve, kryesisht produktet me bazë squfuri;
  • Përdorimi i nënshartesave;
  • Kontrolli i lagështisë, temperaturës dhe ndriçimit;
  • Ajrosja e mirë e serrës;

KUJDES! PLEHRIMI ME DOZA TË LARTA KA GJASA TË FAVORIZOJË KRIJIMIN E KUSHTEVE TË FAVORSHME PËR ZHVILLIMIN E HIRIT!

Kalbëzimi i qafës së kërcellit është një sëmundje kërpudhore, i cili shkaktohet nga Pythium. Ai prek kërcellin dhe përçohet tek rrënjët. Nëqoftëse nuk merren masa paraprake dhe nuk ndërhyhet në kohë, rrezikohet HUMBJA e bimës.

Kalbëzimi i qafës së kërcellit

Shkaktohet nga:

  • Vaditja me tepricë;
  • Mungesa e ajrosjes;
  • Temperaturë mbi 30°C ose nën 5°C;
  • Vaditja me ujëra të ndotur;
  • Toka e infektuar;
  • Plehërimi me tepricë ul imunitetin e bimës.

KONTROLLI:

  • Mënyrat për të kontrolluar kalbëzimin janë:
  • Dezinfektim i tokës;
  • Mbajtja e temperaturës së serrës në normat e rekomanduara (18-25°C);
  • Menaxhimi i mirë i vaditjes,
  • Ajrosje e mirë e serrës;
  • Përdorimi i nënshartesave;
  • Spërkatja me pesticide me bazë imidaclopridi;
  • Heqja e barërave të këqija në serrë;
  • Qarkullimi i kulturave bujqësore.

Merimanga (Tetrabychus urtucae) shkakton shumë dëme në të korrat e patëllxhanit. Prezenca e saj është lehtësisht e dallueshme me anë të identifikimit të rrjetave në pjesën e sipërme dhe të poshtme të gjetheve. Ato ushqehen me pjesën e poshtme të gjethes, duke shkaktuar pika ngjyrë bronzi. Merimangat kanë efekt më të madh në kushtet e thatësirës. 

Është e rëndësishme eleminimi i këtij insekti përpara krijimit të luleve dhe lidhjes së frutave, pasi merimanga mund të ushqehet dhe të lëshojë vezë në sepalet e lules duke bërë të vështirë depërtimin e miticidit. Për luftimin e saj këshillohet përdorimi i preparateve me bazë abamektine në dozën 25-30 ml në 100 litra ujë osë Envidor në dozën 40 ml për 100 litra ujë. 

Një praktikë moderne është përdorimi i insekteve grabitqare, të cilat na ndihmojnë për një prodhimtari bio dhe të shëndetshme.

MERIMANGA

KUJDES! TRAJTIMI BËHET NË BAZË TË NIVELIT TË INFEKSIONIT! 

KONTROLLI:

  • Ajrosja e mirë e serrës;
  • Kontrolli i temperaturës dhe lagështisë;
  • Higjenizimi i serrës.

KALBJA E FUNDIT TË FRUTIT (BER)
Kjo sëmundje vjen nga mungesa e kalciumit dhe kur ka luhatje në lagështirën e tokës. Ky fenomen shfaqet kur frutat e patëllxhanit janë akoma në fazën e pjekjes duke formuar një njollë të zezë në majën e frutit. Kryesisht dëmtohen frutat e parë. 

Kalbja e fundit të frutit

Sëmundja kontrollohet në këtë mënyrë:

  • Siguroni një nivel të mirë të Kalciumit;
  • Vadisni me kujdes dhe në mënyrë konstante, në mënyrë që të shmangim stresin ujor;
  • Të përdoren në serrë materiale hijëzuese si termo-screen;
  • Siguroni ventilim të mirë brenda serrës;
  • Evitoni lagështinë e lartë në serrë sepse zvogëlon fuqinë thithëse të bimës;
  • Shmangni plehërimin me doza të larta dhe pH 6.5;
  • Shmangni përdorimin e tepërt të potasit;

REKOMANDOHET TRAJTIMI GJETHOR ME Ca (Kalcium)!

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi Vjeljen, standardizimin, transportin e patëllxhanit.

Data e publikimit: 02/08/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

MELASA DHE RËNDËSIA E SAJ NË TË USHQYERIT E GJEDHIT

Ofrimi i melasës shërben shërben si një prej mundësive për plotësimin e këtyre mungesave duke mundësuar përmirësime në drejtime të ndryshme të aktivitetit të lopëve, të cilat sjellin si rezultat shtimin e sasisë së qumështit të prodhuar.

Lexo më shumë

PËRDORIMI I MELASËS

Cilat janë disa nga mënyrat e përzierjes së Melasës me drithërat që prodhoni vetë në fermë (ose blini nga ferma të tjera, ose furnizuesit e inputeve bujqësore)?

Lexo më shumë

LYTHAT OSE PAPILOMAT NË GJEDH

Çfarë janë lythat dhe si mund t'i parandalojmë?

Lexo më shumë

SI MUND TË PARANDALOHEN DHE LUFTOHEN LYTHAT?

Vaksinat mund të ndihmojnë në parandalimin e lythave tek gjedhët e pa infektuar më parë.

Lexo më shumë