Mjelja përbën një nga operacionet më të rëndësishme tek delja, e lidhur ngushtë me higjenën, mastitet, cilësinë e qumështit, si dhe angazhimin e fuqisë punëtore. Tregoni kujdes me pastërtinë e kafshës, të mjedisit, paisjeve dhe tuajën! Një qumësht cilësor fillon me mjedisin e pastërt, ndaj siguroni dysheme të thata, e të pastra, si dhe mjedise të drenazhuara përreth stallës.
Garantoni pastërtinë e gjirit të deles, së pari duke e pastruar zonën përreth nga leshi sa herë të jetë e nevojshme, duke pastruar gjirin me peceta të pastra, si dhe duke bërë dizinfektimin e thithave para mjeljes me solucion dizinfektant dhe gota dizinfektimi.
Kujdes! Vëzhgoni dhe eleminoni faktorët që rrezikojnë higjenën dhe cilësinë e qumështit siç janë dëmtimet e lëkurës së gjirit nga pirja e qengjave, dëmtimet mekanike ose plagët, infeksione apo përqëndrimi i insekteve. Pa dyshim duart tuaja, rrobat e punës si dhe enët e mjeljes duhet të jenë në nivelin maksimal të pastërtisë. Për një higjenë dhe cilësi maksimale, si dhe efiçencë të operacioneve të punës në fermë, kur rezultatet e rendimentit të qumështit janë justifikuese, ju rekomandojmë përdorimin e makinave mjelëse!
Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për kontrollin thundrave në dele.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Një mëshqerrë e shëndetshme është fillesa e tufës suaj të ardhshme.
Lexo më shumëSigurimi i cilësisë së produkteve të fermës është një proces i cili varet shumë nga mënyra se si ju menaxhoni kafshët e fermës që nga lindja e tyre.
Lexo më shumëPërdorni dizinfektant para mjeljes për rreth 30 sekonda për të luftuar bakteriet.
Lexo më shumëKujdesi për lopët që sapo kanë pjellë ju siguron stabilitet të fermës.
Lexo më shumë