BLETA
Biologjia e bletës, element themelor i njohurive të Bletërritësit.
Sa më shumë ta njohim biolologjinë e bletës aq më mirë do dimë ta mbarështojmë atë, për të mirën e fermave tona të bletëve por edhe të njerëzimit.  

Çfarë është bleta? 
Bleta është një insekt “shoqëror” dhe “polenizues”.
“Nëse bletët do të zhdukeshin nga rruzulli tokësor, njerëzimit nuk do ti mbeteshin më shumë se 4 vjet jetë” -  Albert  Einstein

ÇFARË ËSHTË FAMILJA E BLETËS?

  • Kohezion shoqëror shumë i zhvilluar
  • Është një njësi biologjike e veçantë dhe përfaqëson shkallën më të lartë të organizimit biologjik
  • Ka instikt të fortë të grupit dhe ndarje të punëve fortësisht të theksuar
  • Duhet të përbëhet të paktën nga 4000-5000 bletë punëtore + mëma ( mbretëresha)
  • Rritet deri në 60.000 individë ( bletë) në një zgjua ( pakësohen në 10.000-20.000 individë gjatë dimërimit e deri në fillimin e pranverës) 

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi Historikun dhe përbërjen e familjes bletë


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

Norma teknike në bletari

Si duhet të kombinohen njohuritë mbi Normat Teknike?

Lexo më shumë

VLERËSIMI I NJË SËMUNDJEJE PARAZITARE TEK BLETËT

SI DUHET TË KRYHET KONTROLLI I NJË ZGJOI TË SËMURË?

Lexo më shumë

Pozicionimi i zgjojeve në kullotë dhe sjellja në parkun e bletëve

Nga mënyra se si e zgjedhim vendin e pozicionimit të zgjojeve të bletëve varet cilësia e jetës së tyre dhe sasia e prodhimit të pritshëm.

Lexo më shumë

SJELLJA NË PARKUN E BLETËVE!

Pajisjet e bletarit dhe sjellja me koloninë e bletëve gjatë vizitave në bletore

Lexo më shumë