Vjelja e prodhimit tek kajsia




Frutat duhet të jenë në pjekjen për konsum, d.m.th. frutat të kenë marre pjekurinë, ngjyrën dhe shijen e duhur. Vjelja duhet të bëhen vetëm me dorë. Për këtë qëllim është e detyrueshme të përdoren kosha, shporta dhe lloje të tjera ambalazhesh me qëllim që frutat e vjela të mos dëmtohen gjatë procesit të tregtimit.

Për frutat e bërthamoreve, nuk këshillohet fshirja e tyre, sepse së bashku me procesin e fshirjes largohet edhe shtresa e sipërme e frutave e cila quhet pruinë (shtresa e dyllit). 
Pas vjeljes frutat i nënshtrohen seleksionimit, ku hiqen të gjitha kokrrat e shtypura, të deformuara, të kalbura  dhe të pa pjekura mirë. Pastaj frutat ambalazhohen në arka plastike ose kartoni të forta. 

Data e publikimit: 21/07/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VJELJA DHE THARJA E AGULIÇES

Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.

Lexo më shumë

VJELJA DHE TRAJTIMI PAS VJELJES I ROZMARINËS

Kur është koha e korrjes së rozmarinës?

Lexo më shumë

KORRJA DHE SHIRJA E LULEDIELLIT

Çfarë duhet të bëni me farat e lulediellit pas korrjes?

Lexo më shumë

VJELJA/KORRJA E TRUMZËS

Vjelja bëhet me dorë ose me makineri korrëse e cila e realizon prerjen e bimës në mënyrë që të mos komprometojë cilësinë e saj. Në përgjithësi, vjelja kryhet në lartësinë 5-8 cm mbi sipërfaqen e tokës.

Lexo më shumë