Frutat duhet të jenë në pjekjen për konsum, d.m.th. frutat të kenë marre pjekurinë, ngjyrën dhe shijen e duhur. Vjelja duhet të bëhen vetëm me dorë. Për këtë qëllim është e detyrueshme të përdoren kosha, shporta dhe lloje të tjera ambalazhesh me qëllim që frutat e vjela të mos dëmtohen gjatë procesit të tregtimit.
Për frutat e bërthamoreve, nuk këshillohet fshirja e tyre, sepse së bashku me procesin e fshirjes largohet edhe shtresa e sipërme e frutave e cila quhet pruinë (shtresa e dyllit).
Pas vjeljes frutat i nënshtrohen seleksionimit, ku hiqen të gjitha kokrrat e shtypura, të deformuara, të kalbura dhe të pa pjekura mirë. Pastaj frutat ambalazhohen në arka plastike ose kartoni të forta.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.
Lexo më shumëKur është koha e korrjes së rozmarinës?
Lexo më shumëÇfarë duhet të bëni me farat e lulediellit pas korrjes?
Lexo më shumëVjelja bëhet me dorë ose me makineri korrëse e cila e realizon prerjen e bimës në mënyrë që të mos komprometojë cilësinë e saj. Në përgjithësi, vjelja kryhet në lartësinë 5-8 cm mbi sipërfaqen e tokës.
Lexo më shumë