KONTROLLI I TENJËS MINUSE TË AGRUMEVE PHYLLOCNISTIS CITRELLA
Tenja minuese e agrumeve këto vitet e fundit është kthyer në një problem shqetësues për  agrumet që kultivohen në pellgun e mesdheut.

Pse duhen mbrojtur agrumet nga Gjethminuesi i agrumeve?

Tenja minuse e agrumeve Phyllocnistis citrella, është dëmtuesi më i rëndësishëm i agrumeve në shumë zona, kohët e fundit është futur në shumicën e vendeve mesdhetare që kultivojnë agrume. 

Phyllocnistis citrella konsiderohet si një dëmtues serioz bujqësor për speciet e agrumeve, si:

 • Aegle marmelos, 
 • Atalantia, 
 • Citrofortunella microcarpa, 
 • Citrus limon, 
 • Citrus paradisi, 
 • Citrus maxima
 • Fortunella margarita, 
 • Murraya paniculata,
 • Poncirustrifoliate
Citrus leafminer.: Phyllocnistis citrella; : PlantwisePlus Knowledge Bank: Vol Pest Management Decision Guides, No null

Tenja agrumeve shkakton dëmtim serioz të masës vegjetative të agrumeve dhe prek gjithashtu dhe fruta.

 • Insekti i rriturit është një flutur e vogël (hapësia e krahëve 6 mm).
 • Larvat janë vetëm 3 mm të gjata dhe ushqehen me indin epidermal të gjetheve. 
 • Krahët e përparmë kanë disa vija me ngjyrë të zezë dhe kafe dhe pika të zeza dalluese në majë. 
 • Krahët e pasmë janë si me pendë. Në gjendje qetësie krahët janë palosur drejt mbi shpinë. 
 • Tenja është e vogël, me madhësinë e një mushkonje (4 mm në gjatësi). 
 • Ky insekt ka 4 mosha larvare. 
 • Larva e  sapo çelur është transparente, me ngjyrë të gjelbër të hapur dhe shumë të vështira për t'u zbuluar. 
 • Stadi i dytë dhe i tretë janë të tejdukshëm, të verdhë-jeshile dhe mund të arrijnë një gjatësi prej 3 mm. 
 • Larvat më të mëdha janë të dukshme qartë dhe galeritë (minimet) shihen lehtësisht për shkak të rritjes së madhësisë dhe pranisë së jashtëqitjeve të larvave brenda galerisë.
 • Vezët, menjëherë pas vezëvendosjes, janë të tejdukshme dhe të bardha dhe ngjajnë me pika të vogla uji. 
 • Pas disa ditësh ato bëhen të verdha dhe të errëta. 
 • Ato janë jashtëzakonisht të vogla me përmasa 0,2 x 0,3 mm.
 • Pupa është e verdhë-kafe dhe errësohet me kalimin e moshës. 
 • Mund të zbulohet lehtësisht duke hapur qelizën e pupës.

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Ecuria biologjike e tenjës së agrumeve.

Data e publikimit: 04/10/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale: