Burim infektues fillestarë janë lezionet e pranishme mbi sythat e reja të çelura, mbi gjethe e mbi degët e prekura nga bakterioza në periudhën vegjetative të mëparshme.
Përhapja e sëmundjes në fushë ndihmohet kryesisht nga shiu dhe era.
Depërtimi i baktereve në indet bimore bëhet nëpërmjet gojzave dhe plagëve.
Sëmundja favorizohet nga temperaturat 14-28°C dhe shirat e shumta.
Infeksionet mund të vihen re në pranverë, në fillim të verës dhe në vjeshtë.
Shpërndarja e patogjenit bëhet kryesisht:
me anë të materialit shumëzues të infektuar,
nga frutat e infektuara të pranishme në treg,
nga frutat e prishura që mbesin në arka,
nga mjetet e punës të infektuara.
SI KONTROLLOHET DHE PARANDALOHET SËMUNDJA?
Mbjellja e fidanëve të çertifikuar të pastër.
Kontrolli i materialit bimor tё ardhur nga jashtё.
Zhdukja e vatrave tё infeksionit.
Kontrolli i insekteve.
Dezinfektimi i mjeteve tё krasitjes.
Trajtime në vjeshtë e pranverë jo me vonë se fundi i nëntorit dhe jo më shumë se fundi i shkurtit dhe trajtim menjëherë pas krasitjes me:
Sulfat bakri,
Përzierje bordoleze, pasta bordoleze,
Hidroksid bakri,
Oksiklorur bakri
Në rast evidentimi të trajtohet sipas rregullave të karantinimit.