KALENDARI I NGJARJEVE NË FERMAT QË MBARËSHTOJNË TË DHIRTA




Kalendari i ngjarjeve ju shërben për organizimin e punës në fermat që mbarështojnë të dhirta.  Ai pasqyron faza të ciklit të jetës së kafshëve të cilat janë të rëndësishme dhe të ndërvaruara nga njëra – tjetra, duke ju ndihmuar në planifikimin dhe organizimin e punës në fermë.  Ndër të tjera kalendari i ngjarjeve do t’ju orientojë lidhur me veprimet kryesore të mbarështimit që duhet të kryeni përgjatë vitit si dhe kohën e përafërt të tyre me qëllim eliminimin e shumë problemeve në fermë.  

Kalendari orientohet kryesisht rreth periudhës së ndërzimit ose asaj të pjelljeve si momentet më kritike në fermë dhe të gjithë elementët e tjerë të mbarështimit organizohen në varësi të njërës prej këtyre periudhave duke përfshirë këtu përgatitjen për ndërzim, vetë periudhën e ndërzimit, pjelljen, shkëputjen, kujdesin shëndetësor, etj. Ai përmban të gjithë aktivitetet që janë të orientuara në kohë (periudhë të vitit).

Kujdes! Ky është një kalendar orientues, të cilin ju mund ta përshtasni në kushtet e fermës dhe të zonës suaj!
Ju rekomandojmë të mbani kontakte të afërta dhe kërkoni mbështetjen përmes kësaj platforme për të përgatitur një kalendar specifik për fermën tuaj! 

Kërkon të orientosh pjelljet drejt muajit Janar? Atëherë planifiko futjen e cjepëve në tufë në muajin Gusht, fillo përgatitjen e dhive në Korrik, dhe oriento çdo veprim tjetër rreth këtyre periudhave. 

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë lidhur me Kalendarin e Ngjarjeve për të dhirtat me pjellje të orientuara në periudhën Janar-Shkurt

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë lidhur me stimulimin e ndërzimit

Data e publikimit: 09/09/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET AUTOKTONE TË PJEPRIT

Njihuni me varietetet kryesore autoktone të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri.

Lexo më shumë

STANDARDET MINIMALE TË NDËRTIMIT TË STALLAVE

Në ndërtimin e stallave mbani parasysh respektimin e normave bazë që lidhen me hapsirën e nevojshme sipas kategorisë së kafshëve, hapsirat për ushqim e ujë-pirje, për t'i siguruar atyre kushte të përshtatshme për prodhim e riprodhim si dhe mirëqenie të përgjithshme.

Lexo më shumë

VARIETETET AUTOKTONE TË LAKRËS

Njihuni me varietetet kryesore autoktone/tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri, vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal.

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË FTOIT

Frutat e kësaj peme zënë një vend të rëndësishëm në strukturën e konsumit të frutave. Ato përmbajnë 8-10% lëndë sheqerore, acide organike, lëndë azotike, lëndë minerale, vitaminat më kryesore A, B, C, si dhe lëndë aromatike të cilat ia rrisin më shumë vlerat e frutave të përpunuara në industrinë ushqimore.

Lexo më shumë