REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Spinaqi i Zelandës së Re është bimë barishtore njëvjeçare me origjinë nga Zelanda e Re dhe Australia.
Spinaqi i Zelandës së Re është perime me shtrirje jo fort të madhe. Kultivohet kryesisht në vendet e ngrohta të Afrikës, Azisë dhe Europës. Në vendin tonë njihet pak dhe ka përdorim të kufizuar, por për vlerat ushqimore dhe përdorimi i gjithanshëm në guzhinë, është kulturë perimore që duhet të përhapet më shumë.
Përse ka rëndësi përhapja e spinaqit të Zelandës së Re në vendin tonë?
Kjo sepse:
Cilat janë kërkesat e spinaqit të Zelandës së Re për klimën, tokën dhe parabimën ?
Spinaqi i Zelandës së Re ka kërkesa klimatike e tokësore më të larta në krahasim me spinaqin e zakonshëm. Në zonat me klimë të butë, ajo mund të kultivohet gjatë gjithë vitit. Kultivohet me sukses në zona klimatike me mot të freskët dhe në zonat e ngrohta, rezultate të mira në prodhim jep gjatë periudhës së freskët të vitit.
Kujtesë për kultivuesit e spinaqit të Zelandës së Re!
Në cilat toka shkon më mirë spinaqi i Zelandës së Re?
Spinaqi i Zelandës së Re, si spinaqi i zakonshëm mund të kultivohet në të gjitha tipet e tokave. Pëlqen toka të thella, të freskëta, të pasura me lëndë organike dhe me aftësi të lartë ujëmbajtës. Spinaqi i Zelandës së Re pëlqen tokat ranoargjilore, të pasura me lëndë organike me pH 6.5-7.5.
Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë spinaqit të Zelandës së Re?
Parabimë të mira për spinaqin e Zelandës së Re janë të gjithë bimët që e lënë tokën të pasur me lëndë ushqimore si rezultat i plehërimit me pleh organik.
Ndërkohë spinaqi është një parabimë shumë e mirë për të gjithë llojet e perimeve të tjera.
KUJDES! Duhet të mënjanohet mbjellja e spinaqit të Zelandë së Re pas vetvetes. Është mirë që të mos rikthehet në të njëjtën tokë për 2-3 vjet.
Si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e spinaqit të Zelandës së Re?
Për përgatitjen e tokës për mbjelljen e spinaqit të Zelandës së Re duhet të kemi parasysh këto specifika:
Punimi i tokës
Përgatitja e mirë e tokës është e rëndësishme për të garantuar mbirje të mira, rritje dhe zhvillim normal të bimëve. Pas punimit të parë në thellësi rreth 26-30 cm në përputhje me periudhën e mbjelljes, kryhen punime përgatitore, gjatë të cilave bëhen trajtime për kontrollin e barërave të këqija. Për një përgatitje të mirë të tokës kryhen dhe punime të tjera si diskime e frezime, deri sa toka të vijë në gjendje të mirë për mbjellje. Punimet e tjera synojnë të krijojnë një shtrat të shkrifët për mbirjen dhe zhvillimin normal të bimëve dhe luftimin e barërave të këqija.
Kanalet kulluese dhe vaditëse
Pas punimit dhe frezimit të sipërfaqes së tokës, është e domosdoshme të përgatitet i gjithë sistemi i kanaleve kulluese dhe vaditëse. Toka kërkohet të mbahet në kullim të plotë dhe të gatshëm për ujitje gjatë pranverës, verës dhe vjeshtës.
Plehërimi i tokës
Në praktikën e plehërimit të spinaqit të Zelandës së Re, këshillohet përdorimi i plehut organik të kalbur mirë në dozën 30-50 kv/dyn, i cili përmbyset gjatë përgatitjes së tokës për mbjellje. Në të njëjtën kohë, shpërndahen edhe të gjithë llojet e plehërave kimike kryesisht fosforike, potasike si dhe 1/3 e atyre azotike. Sasia tjetër e Plehut azotik hidhet gjatë periudhës bimore.
Sasia dhe raporti i plehërimit
Si përcaktohet sasia e plehërave që duhen përdorur tek spinaqi i Zelandës së Re?
Kërkesat e spinaqit të Zelandës së Re ndaj elementëve ushqyes janë të larta. Plehërimi këshillohet të bëhet në përputhje me tipin e tokës , pjellorinë e saj, periudhën dhe mënyrën e kultivimit, etj. Për të siguruar një prodhim prej 25-30 kv/dyn, në varësi të pjellorisë së tokës, këshillohet të përdoren 30-50 kv/dyn pleh organik i kalbur, 8-10 kg azot (N), 4-5kg fosfor (P2O5) dhe 10-12 kg potas (K2O).
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Mbjellja dhe kultivimi i spinaqit të Zelandës së Re.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Përse ka rëndësi përhapja e Gojy berry në vendin tonë ?
Lexo më shumëNjë nga faktorët që çon në uljen e cilësisë së prodhimit bimor, është edhe abuzimi me përdorimin e tepërt të plehrave kimike dhe kryesisht ato azotike. Ndër kulturat më të ndjeshme në këtë drejtim, janë perimet e sidomos ato gjethore.
Lexo më shumëPatatja është parabimë shumë e mirë për të gjitha kulturat bujqësore, sidomos për drithrat sepse e le tokën të pastër nga barërat e këqija dhe të pasur me lëndë ushqyese. Cilat janë tre rregullat për mbjelljen e patates në verë?
Lexo më shumëCilat janë kërkesat e qepës për klimën, tokën dhe parabimën?
Lexo më shumë