VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË LAKRËS NË FUSHË TË HAPUR
Vjelja e lakrës kryhet atëherë kur:

  • Koka e saj të ketë arritur madhësinë, formën dhe kompaktësinë karakteristike të kultivarit.
  • Vjelja e parakohëshme, bën që kokat e lakrës të jenë jo plotësisht të formuara.
  • Vjelja e vonshme çon në marrjen e prodhimeve me cilësi të dobët për shkak të shpërthimit të kokave të lakrës.

Lakra kokë mund të ruhet mirë në mjedise të ftohta, nëqoftë se për këtë qëllim përdoren koka të cilësisë së parë, të pastruara nga dherat dhe lagështia.

  • Më mirë ruhen lakrat që përmbajnë mbi 2.5% glucide.
  • Temperatura e ruajtes duhet të jetë rreth 0°C dhe lagështia relative e ajrit 90-95%.
  • Kokat e lakrës me përmbajtje të lartë të lëndës së thatë dhe të vitaminës C, ruhen më mirë.

Data e publikimit: 16/10/2021


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

LËNDËT USHQYESE DHE PËRFITIMET PREJ MJALTIT

Karakteristikat e mjaltit

Lexo më shumë

MJALTI DHE VLERAT E TIJ

Përfitimet nga mjalti dhe vlerat e tij ushqyese

Lexo më shumë

KËSHILLA PËR HIGJENIZIMIN E SERRËS – VIDEO PRAKTIKE

Video praktike ka për qëllim të tregojë realizimin e higjenizimit në serra, si operacioni me efektiv për parandalimin e sëmundjeve dhe dëmtuesve të ndryshëm.

Lexo më shumë

Këshilla për Parandalimin e Mastitit në Gjedh - Video Praktike

Në këtë video praktike të përgatitur nga Qendra ABA merrni informacion mbi shkaktarët e mastitit dhe rekomandime për masat që duhet të merrni për parandalimin tij.

Lexo më shumë