KORRJA E ARONIAS




Korrja e aronias zakonisht bëhet në gjysmën e dytë të gushtit. Data e saktë e korrjes varet nga varieteti, kushtet e motit të vitit dhe mund të ndryshojë me dy javë. Fruti është i pjekur kur bishti i tij ndryshon ngjyrën nga jeshile në të kuqe të lehta. 

Mos filloni të korrni, sidomos mekanikisht, derisa të bëhet kjo. Kur bishtat janë jeshile janë më të vështira për t’u shkëputur nga shkurret, duke e detyruar korrësin të rrisë forcën e shkundësave, gjë që çon në dëmtimin e shkurreve dhe shkundjen e shumë gjetheve.

Një tipar shumë i rëndësishëm i frutave të aronias është qëndrueshmëria e tyre. Edhe mbajtja e frutave në arka për disa ditë pas korrjes nuk i prish ato. Kjo bën të mundur korrjen e frutave nga zona të mëdha dhe shpërndarjen e tyre në fabrikën e përpunimit njëkohësisht.

Periudha produktive ndonjëherë është më shumë se 20 vjet.

Rendimenti vjetor i frutave është 10-13 ton për hektar.

Data e publikimit: 02/12/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VJELJA DHE THARJA E AGULIÇES

Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.

Lexo më shumë