Vjelja e prodhimit tek qershia




Procesi i vjeljes në qershi është një proces që duhet të kryhet shpejt dhe duhet të keni kujdes që të mos dëmtoni pemën (mos të thyeni degët).

Kur duhet të filloni vjeljen?

  • Në kohën e vjeljes kokrrat duhet të jenë të forta dhe të kenë marrë ngjyrën e plotë të kultivarit. Ngjyra është karakteristikë e varietetit (pra varietete/kultivarët ndryshojnë ndërmjet tyre për sa i përket ngjyrës së frutit).
  • Në dallim nga pemët tjera bërthamore, qershitë nuk vazhdojnë pjekjen pas vjeljes. Kështu që përcaktimi i saktë i kohës së vjeljes është thelbësore për të vielur qershi të ëmbla dhe të shijshme. 

Si të mblidhni  qershinë?

  • Nëse nuk planifikoni të konsumoni qershitë menjëherë pas vjeljes (konsum i freskët), mblidhni qershitë me bisht. Pjesa më e rëndësishme është të jeni të kujdesshëm që të mos thyeni (dëmtoni) pemën, mos të këputen sythat buketorë dhe degët e shkurtra, sepse ato pjesë të vogla të pemës janë ato  që do të japin prodhim, fruta, vitet në vazhdim. 
  • Nëse qershitë vilen për gatim ose konservim, shpesh është  më e lehtë të hiqni kokrrat dhe  të lini bishtin ngjitur në pemë (pra qershitë vilen pa bishta).

Data e publikimit: 16/10/2024


Lini një koment


Komente të mëparshme
Infrmacion shume i dakte per mua eshte shume i domozdoshem brsvo

-Lavdi


Shpërndaj në rrjetet sociale:

MBROJTJA NGA SËMUNDJET, DËMTUESIT DHE VJELJA E PRODHIMIT TEK FTOI

Cilat janë disa nga sëmundjet kryesore të ftoit dhe Masat e parandalimit dhe kontrollit?

Lexo më shumë

VJELJA DHE THARJA E AGULIÇES

Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.

Lexo më shumë

VJELJA DHE TRAJTIMI PAS VJELJES I ROZMARINËS

Kur është koha e korrjes së rozmarinës?

Lexo më shumë

KORRJA DHE SHIRJA E LULEDIELLIT

Çfarë duhet të bëni me farat e lulediellit pas korrjes?

Lexo më shumë