VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË SALLATËS




Si duhet të bëhet vjelja e sallatës që të konsumohet e freskët?
Vlejla zakonisht duhet të bëhet në moshën 45-65 ditë pas mbjelljes së fidanit në vëndin e përhershëm. 

  • Vjelja e sallatës bëhet e njëhershme duke e prerë atë në rozetën e saj dhe kur bima të jetë e formuar plotësisht.
  • Bimët e prera vendosen nëpër arka plastike dhe dërgohen për tu pastruar dhe larë me ujë të pastër.

Në lidhje me ruajtjen, sallatat si rezultat i frymëmarrjes intensive, nuk qëndrojnë për një kohë të gjatë në ruajtje. Prandaj ato duhet të dërgohen menjëherë në treg në jo më shumë se 1-2 ditë. Nëse bimët futen në qese plastike të vrimëzuara, ato mund të ruhen nëpër dhoma frigoriferike në temperaturën 2-3°C dhe lagështirën ajrore 95-100% deri në 10-12 ditë.

Data e publikimit: 29/10/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET AUTOKTONE TË SPECIT

Keni interes të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre? Kërkoni të njiheni me vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË QIQRËS

Cilat janë vlerat e qiqrës?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË ROZMARINËS

Cilat janë sëmundjet, simptomat dhe masat e kontrollit?

Lexo më shumë

VARIETETET AUTOKTONE TË DOMATES

Jeni të interesuar të njheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre?

Lexo më shumë