VJELJA DHE AMBALAZHIMI I PJEPRIT




                                                                            REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Pse ka rëndësi momenti i vjeljes së pjeprit?

  • Vonesa në vjeljen e pjeprit, ul aftësinë ruajtëse (frutat duhet të tregtohen shpejt).
  • Vjelja e parakohshme e pjeprit, çon në uljen e cilësisë së prodhimit.
  • Pesha e frutave në pjeprat e rrjetëzuar vazhdon të rritet deri në kohën e vjeljes.

 

Rendimenti i pjeprit ndryshon në varësi të kultivarit, kushteve klimatike e tokësore dhe teknologjisë së kultivimit. Mesatarisht nga pjepri i kultivuar në fushë merren 30-40 kv/dynym por, në disa raste edhe 50/dynym.

 

Ruajtja e frutave të pjekur mbas vjeljes, me gjithë intensitetin shumë të ulët të frymëmarrjes varet edhe prej temperaturës së mjedisit për 2-3 javë, mund të realizohet në mjedise në temperaturë 20-5°C dhe lagështi relative ajrore 85-90%, me një ambalazhim të kujdesshëm e të veçantë të frutave.

Data e publikimit: 25/10/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET AUTOKTONE TË SPECIT

Keni interes të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre? Kërkoni të njiheni me vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal?

Lexo më shumë

VARIETETET AUTOKTONE TË DOMATES

Jeni të interesuar të njheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri si dhe me një informacion të shkurtër për kultivimin e tyre?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË GOJY BERRYT NË FUSHË TË HAPUR

Përse ka rëndësi përhapja e Gojy berry në vendin tonë ?

Lexo më shumë

MBJELLJA DHE KULTIVIMI I GOJY BERRY

Fermeri që vendos të mbjellë gojy, duhet të ketë parasysh këta veçori të tij:

Lexo më shumë