VJELJA DHE AMBALAZHIMI I PJEPRIT




                                                                            REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Pse ka rëndësi momenti i vjeljes së pjeprit?

  • Vonesa në vjeljen e pjeprit, ul aftësinë ruajtëse (frutat duhet të tregtohen shpejt).
  • Vjelja e parakohshme e pjeprit, çon në uljen e cilësisë së prodhimit.
  • Pesha e frutave në pjeprat e rrjetëzuar vazhdon të rritet deri në kohën e vjeljes.

 

Rendimenti i pjeprit ndryshon në varësi të kultivarit, kushteve klimatike e tokësore dhe teknologjisë së kultivimit. Mesatarisht nga pjepri i kultivuar në fushë merren 30-40 kv/dynym por, në disa raste edhe 50/dynym.

 

Ruajtja e frutave të pjekur mbas vjeljes, me gjithë intensitetin shumë të ulët të frymëmarrjes varet edhe prej temperaturës së mjedisit për 2-3 javë, mund të realizohet në mjedise në temperaturë 20-5°C dhe lagështi relative ajrore 85-90%, me një ambalazhim të kujdesshëm e të veçantë të frutave.

Data e publikimit: 25/10/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË PAZISË NË FUSHË TË HAPUR

Pazia është një perime që kultivohet kryesisht për prodhim gjethesh dhe bishtash.

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I LAKRËS KINEZE

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë