Majdanozi është bimë perimore me origjinë nga pellgu i Mesdheut. Në vendin tonë megjithëse njihet gjerësisht, ka përdorim të kufizuar, por që duhet të përhapet më shumë.
Përse majdanozi meriton të ketë më shumë përhapje në vendin tonë?
Sepse kjo bimë ka gjetur një përdorim të gjithanshëm në guzhinë për vlerat ushqimore që ka.
Cilat janë kërkesat e majdanozit për klimën, tokën dhe parabimën?
Majdanozi është bimë e klimës së ngrohtë. Duron mirë temperaturat relativisht të ulëta
Kujtesë për kultivuesit e majdanozit!
Kërkesat ujore janë të larta, prandaj dhe është e nevojshme të sigurohen kushte të mira lagështie gjatë gjithë fazave të rritjes dhe zhvillimit të bimëve të majdanozit.
Në cilat toka shkon më mirë majdanozi?
Majdanozi mund të kultivohet në të gjitha tipet e tokave. Pëlqen toka mesatarisht të lehta, të thella e të freskëta, të kulluara mirë dhe të pasura me lëndë organike, me lëndë organike, me pH 5.5-7. Nuk pëlqen tokat e rënda dhe që formojnë kore.
Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë majdanozit?
Parabimë të mira për majdanozin janë të gjithë bimët që e lënë tokën të pasur me lëndë ushqimore si rezultat i plehërimit me pleh organik.
KUJDES! Duhet të mënjanohet mbjellja e majdanozit pas vetvehtes ose pas një bime tjetër të familjes ombrellore. Është mirë që të mos rikthehet në të njëjtën tokë për 3-4 vjet.
Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e majdanozit
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cilat janë kërkesat e ruketës për klimën, tokën dhe parabimën ?
Lexo më shumëMë poshtë do të lexoni të gjitha përfitimet shëndetësore të sjella nga përdorimi i barbunjave:
Lexo më shumëFarat përmbajnë vaj esencial 0,5 – 1,6 % i cili përdoret në industrinë ushqimore dhe farmaceutike. Është përdorur si ilaç bimor për më shumë se 2000 vjet.
Lexo më shumëFrutat e kësaj peme zënë një vend të rëndësishëm në strukturën e konsumit të frutave. Ato përmbajnë 8-10% lëndë sheqerore, acide organike, lëndë azotike, lëndë minerale, vitaminat më kryesore A, B, C, si dhe lëndë aromatike të cilat ia rrisin më shumë vlerat e frutave të përpunuara në industrinë ushqimore.
Lexo më shumë