Është operacioni që kryhet në pemë pas hyrjes së saj në prodhim. Nëpërmjet krasitjes prodhuese, krasitësi ndërhyn me qëllim që t'i siguroje bimës një korrelacion (ekuilibër) sa më të drejtë ndërmjet rritjes vegjetative dhe asaj prodhuese. Nëpërmjet krasitjes syno që pemës t’i sigurohet mundësia e rritjes dhe e zhvillimit të degëzave me sytha prodhues (frutorë).
Krasitja prodhuese në bimët e mollëve, sipas kohës kur ato kryhen, ndahet në:
Krasitja dimërore
Krasitjet prodhuese dimërore bëhen në periudhën e dimrit, kur bimët janë në qetësinë relative.
Kjo krasitje ndikon drejtpërsëdrejti në një rinovim të vazhdueshëm të bimëve, rritjen e prodhimit (10 – 20% në vit), rritjen e cilësisë, uljen e periodicitetit të prodhimit si dhe eliminon plakjen e parakohshme të bimës. Krasitësi duhet të njohë shumë mirë elementët prodhues te molla (degëzat).
Cilat janë degëzat tek molla?
Degëzat e holla, janë degëza njëvjeçare, të holla më gjatësi 15 cm. Sythat anësore janë tërësisht vegjetative dhe ai i majës zakonisht është frutore.
Degëzat e shkurtra, janë degëza me moshë shumëvjeçare, nga 4-10 vjet me gjatësi nga 3 - 15 cm, kanë ndërnyje të shkurtra dhe janë të mbushura me sythe frutore. Në dimër, asnjëherë, ato nuk duhet të shkurtohen apo të priten
Degëzat e torbeste, janë degëza tipike për farorët dhe formohen nga kombinimi i degëzave të holla dhe atyre të shkurtra, rriten shumë ngadalë dhe mund të frutifikojnë për 10-15 vjet me radhë. Në dimërore, asnjëherë, nuk duhet të priten. Ato mund të rrallohen vetëm nëse pema ka shumë të tillë ose kur janë shumë të vjetra.
Cilat janë rregullat kryesore që duhet të ndjekë një krasitës në krasitjen dimërore?
Çfarë duhet të hiqni në krasitjen dimërorë?
Kujdes! Asnjëherë mos hiq të gjitha degët vegjetative, sepse dëmtohet ekuilibri i bimës dhe në vitet e ardhshme bima do të ketë shumë pak sytha frutorë.
A duhet kryer krasitja verore te molla?
Krasitja verore te molla nuk duhet praktikuar intensivisht.
Ajo duhet të përqendrohet në:
Kur mendoni se ndonjë nga këto degë do të shërbeje për formimin e një krahu (degë skeletore apo veshëse), vendosni ju, atëherë ajo duhet të pincohet me qëllim që të ndaloje rritjen në lartësi dhe të vazhdoje diferencimin e degëzave veshëse, të cilët do të shërbejnë për prodhimin e ardhshëm.
Si dhe kur duhet të bëhet rrallimi i frutave?
Kjo masë agroteknike është e domosdoshme, kur destinacioni i prodhimit është për konsum të freskët, sepse ndikon direkt në përmirësimin e cilësisë së frutave.
Është procesi i heqjes/rrallimit të disa frutave duke lënë një ose rrallë dy fruta për lulesë.
Ne sipërfaqe të mëdha mund të aplikohet rrallimi me kimikate. Trajtimi kryhet pas lidhjes së frutave kur ato kanë arritur madhësinë 6 – 20 mm. Qarkullojnë disa lloje preparatesh të cilat kanë specifikat e tyre të përdorimit, prandaj për preparatin, përqendrimin dhe kohën e përdorimit konsultohu me specialistin dhe fitofarmacistin e zonës tuaj.
Përdorimi i hormoneve të rritjes është thelbësor për lulëzimin e mirë si dhe ngjyrosje e frutave.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Shërbimet agroteknike tek molla
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Çfarë duhet mbajtur parasysh gjatë hyrjes së kafshëve, materialeve riprodhuese si dhe produkteve me origjinë shtazore në vendet e BE-së nga vendet jashtë tij.
Lexo më shumëCili është ndikimi i ndryshimeve klimatike mbi shëndetin e kafshëve, mirëqenien e tyre, prodhimin dhe riprodhimin? Cilat janë masat për përballimin e tyre?
Lexo më shumëKeni hasur në vështirësi për depozitimin e bimëve pasi është vjelur produkti në sera? Ju shqetëson prania e jashtëqitjeve të kafshëve të fermës të papërpunuara?
Lexo më shumëPothuajse çdo lëndë organike në parcelat e mbjella, në stalla, në kopshtet tuaja, në anë të rrugëve të fshatit, mund të jetë një burim i mirë lëndësh për kompostim.
Lexo më shumë