Vjelja e dardhëve është pak më ndryshe nga shumica e frutave të tjera, pasi ato duhet të vilen para se të piqen. Nëse piqen në pemë, ato piqen nga brenda jashtë, kështu që pjesa e brendshme bëhet e qulltë (shumë e butë) para se të piqet zona e jashtme. Në këto raste ato dëmtohen lehtë dhe nuk i rezistojnë transportit.
Pra, dardhat duhet të vilen kur formohen plotësisht (fruti ka arritur madhësinë dhe formën e plotë të kultivarit), por jo të pjekura. Prandaj është e rëndësishme që pemëtorja të monitorohet, pothuaj, çdo ditë për të bërë (filluar) vjeljen në kohën e duhur.
Ekzistojnë katër mënyra themelore për të përcaktuar pjekurinë e një dardhe:
Procesi i vjeljes kryhet me dorë, duke përdorur shporta e mjete tjera të përshtatshme dhe ambalazhohet në arka plastike ose kartoni të forta.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cilësia e prodhimit varet kryesisht nga kushtet e tharjes. Në asnjë rast tharja nuk mund të bëhet në dritë të madhe apo në diell.
Lexo më shumëKur është koha e korrjes së rozmarinës?
Lexo më shumëÇfarë duhet të bëni me farat e lulediellit pas korrjes?
Lexo më shumëVjelja bëhet me dorë ose me makineri korrëse e cila e realizon prerjen e bimës në mënyrë që të mos komprometojë cilësinë e saj. Në përgjithësi, vjelja kryhet në lartësinë 5-8 cm mbi sipërfaqen e tokës.
Lexo më shumë
Pershendetje te nderuar, kam dy trupa Dardhe po me preken gjethet nga diçka qe nuk po e kuptoj , gjethet behen si te lyera me ndonje mjalt apo dyll, gjethet po i vyshken , ju lutem me çfare ti sperkas
-Ramadani
Persh. Kam problem me dardhe nga nje sëmundje e sila logon dhe lag pemet cfare preparate te perdor
-Bardhyl suli