Mjedisi i kultivimit të agrumeve
Agrumet kultivohen si bimë me rëndësi të madhe ekonomike dhe vlera të larta ushqyese.

  • Agrumet kultivohen për konsum të freskët të frutave ose për prodhim të lëngjeve: (Portokalli, Limoni, Mandarina, Grepfruti)
  • Agrumet përdoren për përpunim (reçel, gliko etj.) qitro, kinoti,
  • Agrumet përdoren për nxjerrjen e esencave,
  • Agrumet përdoren për qëllime dekorative.

Çfarë është organografia e agrumeve?

  • Sistemi rrënjor i agrumeve përbëhet nga rrënjët skleletike të trasha, veshëse dhe rrënjët e reja.
  • Rrënjët thithëse ose aktive mungojnë. Këtë funksion e kryejnë rrënjët e reja me ndihmën e mikorizës.
  • Karakteri i zhvillimit të sistemit rrënjor varet nga natyra e tokës dhe lloji i nënshartesës.
  • Agrumet e shartuara mbi P.Trifoliata pjesën më të madhe të rrënjëve e zhvillojnë në 10-60 cm thellësi, ato të shartuara mbi nërenxë 15-80 cm thellë.
  • Teprica ose mungesa e ujit në tokë për agrumet pengon rritjen normale të rrënjëve.
  • Zhvilllimi i rrënjëve në gjerësi të horizonteve gjenetike është 2-3 herë më shumë se gjerësia e projeksionit të kurorës.

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi ngritjen e një agrumishte në një mjedis të qëndrueshëm.

Data e publikimit: 14/04/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

KANCERI BAKTERIAL (XANTHOMONAS CITRI PV. CITRI) NË AGRUME DHE MENAXHIMI I SAJ

Cilat janë shenjat dalluese (simptomat) të sëmundjes dhe si bëhet parandalimi i saj?

Lexo më shumë

SI KONTROLLOHET DHE PARANDALOHET SËMUNDJA?

Si zhvillohet dhe përhapet sëmundja?

Lexo më shumë

KONTROLLI I TENJËS MINUSE TË AGRUMEVE PHYLLOCNISTIS CITRELLA

Tenja minuese e agrumeve këto vitet e fundit është kthyer në një problem shqetësues për agrumet që kultivohen në pellgun e mesdheut.

Lexo më shumë

CILA ËSHTË ECURIA BIOLOGJIKE E TENJËS SË AGRUMEVE?

Tenja minuese e agrumeve ka katër faza të jetës: veza, larva, pupa dhe insekti i rritur

Lexo më shumë