VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË PATATES




                                                                             REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Patatja vilet në pjekjen e plotë, kur janë tharë gjethet e poshtme të bimëve dhe kur lëkura e tuberit nuk zhvishet, kur fërkohet me dorë. 

Patatja pasi vilet ose tregtohet menjëherë ose ruhet për një periudhë kohe të gjatë në magazina me arka, kavaleta etj.

Magazinimi i prodhimit të patates verore është më i lirë ekonomikisht, për arsye se temperaturat në kohën e vjeljes janë më të ulëta. 

Sa para fiton fermeri që prodhon patate, varet nga:

  • Diferenca e çmimit ndërmjet çmimit më të ulët, në fundin e sezonit të vjeljes dhe çmimit përpara periudhës së vjeljes tjetër.
  • Kostoja e magazinimit.
  • Pesha e humbur e tuberave gjatë magazinimit.

Nëse gjatë periudhës së magazinimit, temperatura më e ulët e mjedisit është në vlerat 5-10°C, patatet magazinohen me kosto të ulët. 

Nëse temperatura është e lartë 25°C apo më e lartë, nevojiten shumë shpenzime. 

Data e publikimit: 24/07/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I LAKRËS KINEZE

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

SHËRBIMET AGROTEKNIKE TË GËSHTENJËS

Çfarë shërbimesh i kryhen gështenjës pas mbjelljes?

Lexo më shumë