MENAXHIMI I INTEGRUAR I SËMUNDJEVE BAKTERIALE NË QERSHI
Në kushtet aktuale rezulton që qershia po preket nga një numër i konsiderueshëm sëmundjesh të cilat po shkaktojnë dëme serioze në këtë kulturë.
Njohja e sëmundjeve është elementi kryesor për një menaxhim dhe kontroll të integruar efektiv.
Cilat janë sëmundjet kryesore bakteriale që shkaktojnë dëme dhe të evidentuara në kushtet e fermave tona?
Kanceri bakterial në qershi shkaktuar nga (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum)
Sëmundja është e përhapur në të gjitha vendet ku kultivohen pemët bërthamore. Dëmet më të mëdha i shkakton në bimët e gjinisë Prunus spp (qershia dhe kumbulla).
Bakteri shkakton:
kancerin dhe gomozën e pemëve,
dëmtimin e pjesëve drunore,
zvogëlimin e prodhimit,
tharjen e lastarëve,
të sythave,
të luleve,
dobësimin e përgjithshëm të pemëve.
Simptomat
Nё degёt njёvjeçare, nё lartёsinё e nyjeve vihen re nekroza nё qendёr tё sytheve, qё mund tё thellohen nё inde deri nё 4-5 mm.
Nё degё, nё pranverё, vihet re prania e kancereve me nxirjen e enёve pёrçuese, tё cilat mund tё thahen me shpejtёsi.
Nё degёt e trasha pёrveç kancereve tё shtrira gjerёsisht, vihet re edhe dalja e gomozёs.
Kur nuk ka rrjedhje gome, indet mbesin tё butё, tё lagёt dhe me njё erё tё athёt, dhe dega mund tё thahet.
Nё gjethe shfaqen njolla nё fillim hidropike, mё vonё nekrotizohen , duke marrё njё ngjyrё tё kuqerremtё, tё rrethuar me unazё klorotike.
Sythat e infektuara nuk hapen, ose formojnё gjethe klorotike.
Mbi fruta dallohet prania e njollave tё vogla 2-3 mm, tё rrumbullakta, lehtёsisht tё shtypura, tё nxira, qё shpesh bashkohen dhe deformojnё frutin.
Cikli i zhvillimit të sëmundjes
Patogjeni mbijeton nё kanceret nё formim dhe nё sythe.
Kur nuk shkakton tharjen e organeve, kolonizon si pifit gjethet, pёr tё penetruar nё pranverё nё bimё me anё tё mikroplagëve gjethore.
Ky bakter shumёzohet aktivisht nё temperatura tё ulta.
Masat e kontrollit
Kontrolli i bakterit Pseudomonas syringae pv. mors-prunorum është i vështirë. Kontrolli i përhapjes së mëtejshme bazohet në masat parambrojtëse:
Mbjellja e fidaneve të pastër të çertifikuar, dezinfektimin e mjeteve të shartimit.
Përdorimi i kultivarëve rezistent.
Në pemët e infektuara, të përdoren produkte plehëruese që rrisin rezistencën e bimës.
Të kryhen plehërimet e rregullta, ujitjet, kullimi i tokës, etj.
Degët, gjethet e prekura të largohen dhe të shkatërrohen.
Gjatë vegjetacionit pemët në pemëtore dhe fidanat në fidanishte trajtohen me fungicide me bazë bakri të cilët kufizojnë përhapen e sëmundjes.
Për kontrollin e bakterit zakonisht duhet të kryhen disa trajtime:
spërkatja e parë para lulëzimit,
e dyta në vjeshtë.
Përveç masave kimike, për menaxhimin e sëmundjes të kihet kujdes dhe me masat agroteknike sidomos shmangien e plagëve në pemë.
Dezinfektimi i materialeve të punës që përdoren për krasitje, eliminimi i materialeve bimore të infektuara.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë Cili është shkaktari tjetër bakterial në qershi?