VJELJA DHE AMBALAZHIMI I SHALQINIT




Pse ka rëndësi momenti i vjeljes së shalqinit?

  • Vonesa në vjelje e shalqinit, ul aftësinë ruajtëse (frutat duhet të tregtohen shpejt)
  • Vjelja e parakohshme e shalqinit, çon në uljen e cilësisë së prodhimit.
  • Kur kalohet koha e përshtatshme e pjekjes, tuli bëhet miellor dhe e humbet ngjyrën.

Rendimenti i shalqinit ndryshon në varësi të kultivarit, kushteve klimatike e tokësore dhe teknologjisë së kultivimit. Mesatarisht nga shalqini i kultivuar në fushë merren 60-70 kv/dynym por në disa raste edhe 100/dynym.

Ruajtja e frutave të pjekur mbas vjeljes, megjithë intensitetin shumë të ulët të frymëmarrjes varet edhe prej temperaturës së mjedisit për 2-3 javë, mund të realizohet në mjedise në temperaturë 20-5°C dhe lagështi relative ajrore 85-90%, me një ambalazhim të kujdesshëm e të veçantë të frutave.

Data e publikimit: 07/08/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË PAZISË NË FUSHË TË HAPUR

Pazia është një perime që kultivohet kryesisht për prodhim gjethesh dhe bishtash.

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I LAKRËS KINEZE

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë