TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË PANXHARIT TË KUQ NË FUSHË TË HAPUR




Panxhari i kuq ose panxhari perimor, përdoret për konsum frutrrënjori në gjendje të zier. Në vëndin tonë mund të kultivohet në të gjitha zonat; në atë të ulët dhe bregdetare kultivohet dhe konsumohet gjatë gjithë vitit, kurse në zonat e ftohta kulivohet kryesisht gjatë vjeshtës dhe konsumohet gjatë dimrit dhe pranverës.

Përse panxhari perimor po gjen përhapje  në vendin tonë? Kjo sepse:

  • Frutrrënjorët e kësaj bime kanë vlera ushqyese energjitike të lartë (34 kkal/100gr prodhim të freskët). Panxhari i kuq po gjen përdorim gjithmonë e më shumë në kuzhinat tona për vlerat ushqimore që ka dhe përdorimin e tij gjatë gjithë vitit.
  • Ka përmbajte të vogël vitaminash, por vlerësohet shumë për përmbajtjen e fibrave dhe të kriprave minerale të potasit, kalciumit, hekurit etj.
  • Një gotë lëng i panxharit të kuq ul shtypjen e gjakut në mënyrë drastike.
  • Hulumtuesit kanë arritur në përfundimin se rastet e vdekjeve të shkaktuara nga sëmundjet kardiovaskulare do të ishin zvogëluar nëse njerëzit do të konsumonin më shpesh panxharin e kuq.
  • Panxhari i kuq është një aleat i pazëvendësueshëm i mëlçisë sepse ndihmon në procesin e përpunimit të toksinave.
  • Vendi ynë ka kushte shumë të përshtatshme klimatiko-tokësore për kultivimin e panxharit të kuq sidomos në vendet e ulëta dhe bregdetare.
  • Panxhari perimor ka aftësi të mira prodhuese dhe efektivitet ekonomik, fermeri siguron të ardhura të kënaqshme për njësi të sipërfaqes.

Cilat janë kërkesat e panxharit të kuq për klimën, tokën dhe parabimën?
Panxhari i kuq është bimë e përshtatshme për zona me klimë të butë dhe me lagështi, por ka qëndrueshmëri të mirë edhe ndaj të ftohtit. Ndalon rritjen në 5°C . Thatësira dhe streset ujore, shkaktojnë frenimin  e rritjes së frutrrënjorit, si dhe fortësimin e tyre, duke dëmtuar prodhimin dhe cilësinë e tij.

REKOMANDIM! FERMERI QË VENDOS TË MBJELLË PANXHAR TË KUQ, DUHET TË KETË PARASYSH KËTA VEÇORI:

  • Këshillohet përdorimi i plehrave organike në kulturën paraardhëse dhe jo drejtpërdrejt gjatë përgatitjes për mbjellje të panxharit.
  • Dallohet për kërkesa të larta ushqyese për potas
  • Ujitja është gjithmonë e domosdoshme për të siguruar lagështirën e nevojshme gjatë gjithë periudhës bimore, nga mbjellja deri në vjelje.

Në cilat toka shkon më mirë panxhari i kuq?
Kërkon toka të thella, të ajrosura me përmbajtje mesatare e deri të lartë lënde organike, me ph 5.8-7

Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë panxharit të kuq? 
Ndaj qarkullimit të tokës, panxhari i kuq është i ndjeshëm. Parabimë të mira janë bimët prashitëse që e lënë tokën të pastër nga barërat e këqija, bimë të cilat e pëlqejnë plehërimin me pleh organik dhe lënë tokën të pasur pas mbarimit të ciklit biologjik. Panxhari i kuq është mirë që të rikthehet në të njëjtën ngastër, jo më parë se 3-4 vjet.

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e panxharit të kuq

Data e publikimit: 27/07/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË BARBUNJËS NË FUSHË TË HAPUR

Më poshtë do të lexoni të gjitha përfitimet shëndetësore të sjella nga përdorimi i barbunjave:

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË FARËS SË ZEZË

Farat përmbajnë vaj esencial 0,5 – 1,6 % i cili përdoret në industrinë ushqimore dhe farmaceutike. Është përdorur si ilaç bimor për më shumë se 2000 vjet.

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË FTOIT

Frutat e kësaj peme zënë një vend të rëndësishëm në strukturën e konsumit të frutave. Ato përmbajnë 8-10% lëndë sheqerore, acide organike, lëndë azotike, lëndë minerale, vitaminat më kryesore A, B, C, si dhe lëndë aromatike të cilat ia rrisin më shumë vlerat e frutave të përpunuara në industrinë ushqimore.

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË QIQRËS

Cilat janë vlerat e qiqrës?

Lexo më shumë