MJELJA DHE HIGJENA TEK TË DHIRTAT




Përgjithësisht dhitë milen dy herë në ditë. Bëni përgatitjet për mjelje duke e pastruar zonën përrreth gjirit nga leshi, dherat dhe pa pastërti të tjera, me qëllim që ato të mos ndotin qumështin. Pastroni gjirin e dhive me ujë të ngrohtë dhe thajeni atë me pecetë. 

  • Përdorni dizinfektant para mjeljes për rreth 30 sekonda për të luftuar bakteriet.
  • Vëzhgoni gjirin me kujdes për shenja mastiti si skuqje, fryrje, nxehtësi, dhimbje si dhe pamje jo normale të qumështit.
  • Filloni mjeljen 1-2 minuta pasi ta keni përgatitur gjirin.
  • Mileni qumështin deri në pikën e fundit.
  • Ruani gjirin e dhive nga dëmtimet duke përdorur presion të qëndrueshëm gjatë mjeljes.
  • Përdorni solucion Jodi për dezinfektim pas mjeljes, duke i mbajtur bakteriet larg nga infektimi i thithave.

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për Dhëmbët dhe Përcaktimin e Moshës tek të dhirtat. 

Data e publikimit: 09/09/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

SHTIMI I PEMËVE FRUTORE ME ANË TË SHARTIMIT

Shartimi është arti i bashkimit të pjesëve të veçanta të bimëve të ndryshme në një organizëm të vetëm i cili rritet, jeton dhe prodhon për aq kohë sa vazhdon edhe bashkëjetesa e pjesëve të shartimit.

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË PAZISË NË FUSHË TË HAPUR

Pazia është një perime që kultivohet kryesisht për prodhim gjethesh dhe bishtash.

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë