Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Nga kultivarët e koprës, në vendin tonë, më i përhapur është lloji i vendit, i njohur me emërtime të ndryshme, në varësi të zonave të kultivimit, si “I vendit” në zonën e Shqipërisë së Mesme, “I Korçës” në zonën e Shqipërisë Lindore dhe “I Përmetit” në zonën e Shqipërisë Jugore, që formon gjethe të holla, me ngjyrë të gjelbër të errët dhe aromatike.
REKOMANDIM! FERMERI QË VENDOS TË MBJELLË KOPËR, DUHET TË KETË PARASYSH KËTA VEÇORI TË SAJ:
Teknologjia e Kultivimit të Koprës
Cilët afate mbjelljeje rekomandohen në fushë?
Kopra mbillet drejtpërdrejt me farë.
Për të patur prodhim gjithëvjetor, ajo mbillet duar-duar. Në varësi të kushteve klimatike të zonës së kultivimit, në fushë dora e parë mbillet nga 1 deri 10 mars, dora e dytë nga 1-10 maj, dora e tretë nga 20-30 qershor, dora e katërt nga 20 korrik deri 5 gusht
Sa duhet të jenë distancat e mbjelljes?
Mbjellja e koprës bëhet në vllaja me shpërndarje të farës ose me rreshta me largësi midis tyre 15-20 cm. Thellësia e mbjelljes 3-5 cm. Llogariten të sigurohen rreth 250-300 bimë/m2. Sasia e farës së nevojshme është 1-1.5 g/m2.
Çfarë shërbimesh agroteknike kryhen për koprën në fushë ?
Shërbimet agroteknike më të rëndësishme që kryhen gjatë vegjetacionit për koprën janë;
SËMUNDJET DHE DËMTUESIT E KOPRËS NË FUSHË TË HAPUR

Bimët e koprës preken pak a shumë nga ato sëmundje e dëmtues që prekin dhe finokun si, Vrugu, Kalbëzimi i qafës, Antraknoza, Bakterioza si dhe dëmtuesit si afidet, fluturat e natës etj.
Pse përbëjnë problem sëmundjet dhe dëmtuesit ?
Menaxhimi i sëmundjeve dhe dëmtuesve tek kopra ka të bëjë shumë me zbatimin e masave agroteknike si:
-Qarkullimi bujqësor
-Mbjellje me distanca të pranueshme për të shmangur dendësinë dhe mungesën e ajrimit dhe depërtimit të rrezeve të diellit.
-Eleminimi i bimëve të prekura etj.
Përsa i përket kontrollit kimik duhet të bëhet me kujdes dhe të ngelet si masa e fundit në radhë.
Kundra vrugut përdoren preparate me bazë bakri.
Afidet luftohen me insekticide me veprim kontakti ose sistemik.
VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË KOPRËS

Vjelja e koprës kryhet në një hark kohor mjaft të gjerë, në varësi të karakteristikave të kultivarëve, periudhës së kultivimit.
Vjelja mund të bëhet:
Pritet (kositet) gjithë pjesa e gjelbër, në lartësinë 1-2 cm nga sipërfaqja e tokës.
Në varësi të pjellorisë së tokës, periudhës së kultivimit dhe gjendjes së bimëve, në vllaja, gjatë periudhës bimore kopra mund të japë 4-6 kositje.
Pas kositjes lidhen në tufa, me 10-15 bimë dhe dërgohen në treg.
Pas vjeljes, këshillohet paraftohja në temperaturë nga 0°C deri +2°C dhe transporti në temperaturë të ulët (0 deri+5°C), për të mënjanuar zverdhjen dhe vyshkjen e gjetheve.
Ruajtja e prodhimit;
Kopra e vjelë mund ruhet për rreth dy muaj në mjedise me temperaturë 0 deri +1°C dhe lagështi ajrore 90%
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë
Çfarë shërbimesh i kryhen gështenjës pas mbjelljes?
Lexo më shumë
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumë