Vjelja e spinaqit fillon 40-60 ditë mbas mbjelljes së farës në kulturën pranverore. Vjelja mund të bëhet në tre mënyra:
Kjo e funditështë më e rekomandueshme sepsepjesa e rrënjes ndikon në ruajtjen më të gjatë të prodhimit.
Mënyra e parë realizohet në rastet kur prodhimi përcaktohet për industri dhe prerja e gjetheve bëhet me mjete mekanike, ndërsa vjelja me mënyrën e dytë, bëhet atëherë kur prodhimi është për treg të freskët. Prerja e bimëve në qafën e tyre bëhet kur ato kanë formuar një rozetë me të paktën 10 gjethe.
Pas vjeljes bëhet pastrimi nga gjethet e zverdhura dhe bimësia tjetërdhe lidhet në tufa. Pastaj dërgohetnë vaskat e larjesme ujë të pastër me qëllim që të largohenpapastërtite dhe më pas shplahenme ujë të pastër. Prodhimi i vjelë vendoset në arka 10-15 kg.
Prodhimi i caktuar për treg duhet të plotësojë disa kërkesa si më poshtë:
Spinaqi mund të ruhet në magazina me temperatura të kontrolluara në 1-3 0C dhe me lagështirë ajrore rreth 90-95% deri në 10 ditë.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Njihuni me varietetet kryesore autoktone të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri.
Lexo më shumëCilat janë disa nga sëmundjet kryesore të ftoit dhe Masat e parandalimit dhe kontrollit?
Lexo më shumëKeni interes të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri? Kërkoni të njiheni me vlerat dhe rëndësinë e tyre për tregun rajonal?
Lexo më shumëJeni të interesuar të njiheni me varietetet kryesore autoktone apo tradicionale të specieve të kulturave perimore që kultivohen në Shqipëri?
Lexo më shumë