VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË SPINAQIT




Vjelja e spinaqit fillon 40-60 ditë mbas mbjelljes së farës në kulturën pranverore. Vjelja mund të bëhet në tre mënyra: 

  • Duke vjelur vetëmgjethet;
  •  Duke e prerëbimën në qafë/rozetën; dhe 
  • Duke e shkulurme gjithë rrënjë.

Kjo e funditështë më e rekomandueshme sepsepjesa e rrënjes ndikon në ruajtjen më të gjatë të prodhimit.

Mënyra e parë realizohet në rastet kur prodhimi përcaktohet për industri dhe prerja e gjetheve bëhet me mjete mekanike, ndërsa vjelja me mënyrën e dytë, bëhet atëherë kur prodhimi është për treg të freskët. Prerja e bimëve në qafën e tyre bëhet kur ato kanë formuar një rozetë me të paktën 10 gjethe.

Pas vjeljes bëhet pastrimi nga gjethet e zverdhura dhe bimësia tjetërdhe lidhet në tufa. Pastaj dërgohetnë vaskat e larjesme ujë të pastër me qëllim që të largohenpapastërtite dhe më pas shplahenme ujë të pastër. Prodhimi i vjelë vendoset në arka 10-15 kg.

Prodhimi i caktuar për treg duhet të plotësojë disa kërkesa si më poshtë:

  • Të jetë i shëndetshëm
  • Me pamje të freskët
  • I pastër nga mbeturinat e tokës dhe të trajtimeve antiparazitare
  • Bimët të mos kenë formuar kërcellin lulor
  • Të jenë pa aroma dhe shije të veçanta

Spinaqi mund të ruhet në magazina me temperatura të kontrolluara në 1-3 0C dhe me lagështirë ajrore rreth 90-95% deri në 10 ditë.

Data e publikimit: 11/09/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I LAKRËS KINEZE

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I RUKETËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë