Kush janë faktorët që duhet të njoh fermeri për evidentimin në fushë të dinamikës së dëmtuesit breshkëza e ullirit?




Kontrolli kimik

Nëse faktorët e sipërpërmendur nuk arrijnë të mbajnë nën kontroll infeksionet e
breshkëzës është e nevojshme që fermeri të ndërhyjë. 

Kujdes!

Për të kontrolluar me efikasitet këtë dëmtues duhet të evitohet përdorimi i insekticideve klasike. Mbasi këto produkte përveç se dëmtojnë breshkëzën njëkohësisht shkatërrojnë armiqtë natyral të saj.

Si duhet të veprojë fermeri?

Trajtime  të bëhen gjatë vegjetacionit  me vajrat minerale të lehtë, (vajrat e bardha) me dozë të ulët 1-1.5 kg/ha (në 100 litra ujë 100-150 gr) nuk janë të dëmshme për armiqt natyralë.

Vajrat mund të përdoren edhe gjatë vjeshtës pas vjeljes me dozën 2 % (2 kg/100 litra ujë), si dhe sapun i lëngshëm potasik 400-800 gr/100 litra ujë, në rast të infeksioneve të rënda gjatë verës.

Kujdes!

Duhet gjatë trajtimit të laget gjithë kurora, mbasi breshkëza e ullirit  gjendet në pjesën e poshtme të gjetheve.

Data e publikimit: 08/10/2024


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KOPRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I PAZISË

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I LAKRËS KINEZE

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I RUKETËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë