Krahas racave të mirënjohura autoktone, dhjetëveçarin e fundit ka marrë një përparësi edhe mbarështimi i racave të importuara, raca të cilat shquhen për prodhimtarinë e tyre të lartë. Mbarështimi i këtyre racave pa dyshim kërkon edhe një vëmendje të shtuar nga ana juaj, eksperiencë dhe njohuri me qëllim mbarëvajtjen e tyre në kushte intensive mbarështimi si dhe përshtatshëmrie me kushtet klimatike, të terrenit si dhe krijimin e ruajtjen e rezistencës ndaj sëmundjeve.
Racat lokale nga ana tjetër pavarësisht se nuk shfaqin kapacitet të lartë prodhues të qumështit, janë të preferuara për fermerin e vogël dhe të mesëm pasi janë më lehtësisht të menaxhueshme në kushtet specifike të zonave të ndryshme të vendit, kanë përshtatshmëri të lartë ndaj klimës e terrenit si dhe rezistencë të lartë ndaj sëmundjeve.
Cilat janë disa nga racat më të përhapura në vendin tonë si ato të importuara ashtu dhe ato autoktone?
RACAT E IMPORTUARA
Dhija Alpine
Dhija Sana
Dhija Murrsiana
RACAT AUTOKTONE
Dhija e Hasit
E Kuqja e Matit
Caporja e Dragobisë
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Përse ju inkurajojmë të zhvilloni biznesin e mbarështimit të dhive? Krahasuar me kategoritë e tjera të kafshëve të prodhimit, mbarështimi i dhive shfaq disa avantazhe:
Lexo më shumëFerma që analizohet mbarështon një tufë me 389 krerë nga të cilat dhi qumështi 180 krerë, keca 200 krerë dhe cjep 9 krerë
Lexo më shumëDëshironi të filloni një biznes të ri në fushën e blegtorisë? Në këtë artikull do të përshkruajmë disa elementë të rëndësishëm që duhet të mbani parasysh.
Lexo më shumëNdër shërbimet kryesore, tek kjo pemë, mund të përmendim:
Lexo më shumë